facebook
twitter

България

Съд проверява дали заседателка по делото "Иванчева" е в ГЕРБ

284
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Съдебната заседателка била от квотата на ГЕРБ в РИК, когато Десислава Иванчева беше избрана за кмет на столичния район "Младост".

Съдебна заседателка, която беше в състава на Специализирания наказателен съд, постановил тежките присъди на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, е била в съставите на районни избирателни комисии от квотата на ГЕРБ. Това стана ясно по време на заседанието по делото, което започна на втора инстанция в апелативния спецсъд, съобщи "Де факто".

От 2013 г. досега съдебната заседателка Мария Щуркова е участвала в шест избора като представител на управляващите в РИК. Това се е случило и през 2016 г. когато независимата Десислава Иванчева спечели кметския пост в „Младост“ и победи кандидатката на ГЕРБ. В Наредбата за съдебните заседатели обаче е разписано, че те "не трябва да допускат в своята работа да бъдат повлияни от свои или чужди политически пристрастия". 

Защитата на Биляна Петрова поиска от съда справка от политическа партия ГЕРБ дали заседателката Мария Щуркова е неин партиен член. Съставът, оглавяван от Георги Ушев, реши да пита ГЕРБ само дали въпросната дама е член на партийното ръководство. Освен това съдът разреши на Петрова да тегли месечно 560 лева от сметки, които са запорирани.

Все още няма коментари

Още

Проверяват нерегламентиран италиански боклук и в Бургас

18.01.2020

21604 5
Гешев стигна и до организаторите на Луковмарш

17.01.2020

1395 5
От ДПС зависи дали Борисов ще изкара докрай мандата

17.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4010 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×