Quantcast
Съд проверява дали заседателка по делото "Иванчева" е в ГЕРБ | СЕГА
facebook
twitter

България

Съд проверява дали заседателка по делото "Иванчева" е в ГЕРБ

287
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Съдебната заседателка била от квотата на ГЕРБ в РИК, когато Десислава Иванчева беше избрана за кмет на столичния район "Младост".

Съдебна заседателка, която беше в състава на Специализирания наказателен съд, постановил тежките присъди на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, е била в съставите на районни избирателни комисии от квотата на ГЕРБ. Това стана ясно по време на заседанието по делото, което започна на втора инстанция в апелативния спецсъд, съобщи "Де факто".

От 2013 г. досега съдебната заседателка Мария Щуркова е участвала в шест избора като представител на управляващите в РИК. Това се е случило и през 2016 г. когато независимата Десислава Иванчева спечели кметския пост в „Младост“ и победи кандидатката на ГЕРБ. В Наредбата за съдебните заседатели обаче е разписано, че те "не трябва да допускат в своята работа да бъдат повлияни от свои или чужди политически пристрастия". 

Защитата на Биляна Петрова поиска от съда справка от политическа партия ГЕРБ дали заседателката Мария Щуркова е неин партиен член. Съставът, оглавяван от Георги Ушев, реши да пита ГЕРБ само дали въпросната дама е член на партийното ръководство. Освен това съдът разреши на Петрова да тегли месечно 560 лева от сметки, които са запорирани.

Все още няма коментари

Още

ГЕРБ набързо разпусна безполезната конституционна комисия

27.11.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3848 44
ГЕРБ и ДПС подкрепиха Елена Йончева срещу себе си в Брюксел

26.11.2020

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

11927 17
Проф. Киров: ГЕРБ подходи към конституцията като в бананова република

26.11.2020

1716 16

Влез или се регистрирай за да коментираш