facebook
twitter

България

Спорът за плажното къмпингуване отива в Конституционния съд

В деня, в който бъдат обнародвани, омбудсманът Мая Манолова ще внесе жалба срещу законовите промени
297
 Илияна Кирилова
Режимът за ползване на пясъка все още не е окончателно ясен.

Ограниченията върху плажното къмпингуване ще трябва да минат тест в Конституционния съд. Омбудсманът Мая Манолова потвърди пред bTV в неделя, че ще атакува с конституционна жалба промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които депутатите наложиха тежки глоби за разпъване на палатки и слагане на чадъри върху дюни. Преди Манолова и президентът Румен Радев се опита да защити къмпингуването, но парламентът преодоля ветото му. Омбудсманът ще внесе жалбата във вторник, когато трябва да бъдат обнародвани новите законови текстове.

С промените депутатите определиха глоба от 500 до 1000 лв. при поставяне на плажни принадлежности върху дюни. Санкции от 1000 до 3000 ще се налагат и за спиране на коли, ремаркета, кемпери и каравани (или имуществена санкция до 5000 лв.). Поставянето на преместваеми обекти и съоръжения по неохраняеми плажове без право на това ще се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв. или с имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лв.

Още преди три седмици Манолова се срещна с привърженици на дивото къмпингуване. А вчера заяви: „Поех ангажимент към къмпингуващите, кемпер обществото и хората с караваните и палатките. Факт е, че са необходими правила и стандарти за дивото къмпингуване. Никой не е против това. Но да се налагат тежки санкции и ограничения на хората, които са избрали този начин, наистина е несправедливо. Санкциите, които се налагат на човек, който ще опъне палатка, са по-тежки от на този, който ще изоре дюната. Не можеш да хвърлиш една кърпа на плажа, но можеш да влезеш с джипа на плажа. Това е абсолютно непропорционално и в нарушение на текстове от конституцията и правото ни да живеем в чиста околна среда“.

 

КАНДИДАТ-КМЕТ

Манолова не подмина темата и с предстоящите местни избори. Тя е спрягана като кандидат-кмет на БСП в София, дори низови партийни структури вече са я номинирали. „Ще се кандидатирам за кмет, ако подигравката с гражданите продължи и ако ме вбесят докрай“, заяви тя. И допълни, че все още не е категорично решила, но заради трудността, с която работи по каузите си, се амбицира да направи нещо. Манолова коментира още, че машинното гласуване по време на изборите за Европейски парламент е доказало, че се крадат гласове. Тя обясни, че високият процент на грешки при отчитането на машинния вот не е грешка на технологията, а на изборната администрация. „Машините показаха, че не се отчитат гласове, подадени от гражданите, че се крадат гласове”, каза общественият защитник и аргументира думите си с копия на протоколи, на които ясно се виждат десетки корекции.

Все още няма коментари

Още

Върховните съдии искат КС да отмени кариерните бонуси за ВСС
КС пита щаба и контращаба за Закона за здравето
Адвокатурата оспори пред КС одържавяването на лотариите

15.05.2020

2179 12

Влез или се регистрирай за да коментираш

×