facebook
twitter

България

Спецпрокуратурата претърси офиси на Иво Прокопиев

Това е цирк с пропагандни цели, смята издателят на "Капитал"
310
 БГНЕС
Акцията на прокуратурата в офиси на "Алфа финанс холдинг" се оказа предварително известна на някои медии.

Спецпрокуратурата обискира вчера офиси на фирмата "Алфа финанс холдинг", свързана с бизнесмена Иво Прокопиев. Операцията е във връзка с ново обвинение, повдигнато миналата седмица срещу Иво Прокопиев и още няколко души, съобщи ръководителят на спецзвеното на държавното обвинение Димитър Петров. Разследването е за пране на пари във връзка с продажбата на акции от "Каолин". "Целта на претърсването е свързана с трансакции на фирмата, обект на обвинението, и не касае издателската дейност на бизнесмена", уточни изрично Петров.

Обискът е бил разрешен от Специализирания съд. "Един от обвиняемите е на място заедно с неговите защитници", отбеляза Петров. 

"Оценявам показното събиране на документи, които могат да бъдат поискани с писмо и повечето от които са вече предоставяни, като чист цирк с пропагандни цели. Лично аз и фирмите, които ръководя, ще продължим да спазваме закона и да съдействаме на властите. С подобни поръчкови акции обаче ръководството на прокуратурата все повече затвърждава представата на обществото, че действа основно като бухалка за натиск върху неудобните на властта хора и свободни медии", коментира Прокопиев в изявление до медиите. Той припомня, че води дело срещу държавата в съда в Страсбург.

Срещу Прокопиев има и друго разследване, свързано с приватизацията на "Каолин" - за пране на пари. То е в Софийската градска прокуратура. Предприятието беше приватизирано през 90-те, след това придобито от "Алфа финанс Холдинг", а през 2012 г. продадено на немски инвеститор "Кварцверке". Издателят на "Дневник" и "Капитал" също така е подсъдим заедно с бившите министри на финансите Симеон Дянков и на енергетиката Трайчо Трайков заради продажбата на ЕРП-тата, където посредник беше друга негова фирма - "Булброкърс". Въпреки че сделката бе през фондовата борса, прокуратурата смята, че държавата е била ощетена с над 87 млн. лв.

Все още няма коментари

Още

Проверка откри 1426 незаконни сметища в страната

29.05.2020

320
Разследващи полицаи са арестувани при получаване на подкуп

29.05.2020

1997 6
Прокуратурата обвини Божков и като подбудител на 4 убийства

27.05.2020

Обновена

6775 57

Влез или се регистрирай за да коментираш

×