Quantcast
София ще затваря още улици за коли през лятото | СЕГА
facebook
twitter

България

София ще затваря още улици за коли през лятото

Всеки уикенд от 17 юли до 22 септември част от центъра ще се обособява като пешеходна зона
644
 Илияна Кирилова

След решението 300 метра от централната софийска улица "Съборна" да бъдат превърнати в пешеходна зона, усилията на управляващите в София да се харесат на хората, които искат повече пространства без автомобили в града, продължават. В десет поредни уикенда между 17 юли и 22 септември избрани улици в центъра на столицата да се затварят за движение на коли и да са достъпни само за пешеходци. Това предлагат общински съветници от ГЕРБ. Предложението им трябва да бъде гласувано на сесия на Столичния общински съвет. Почти сигурно то ще бъде подкрепено солидно, тъй като на събитието по обявяването на инициативата "Зелени улици" присъства и кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, който е от опозиционната коалиция "Демократична България". 

"Започваме с три улици от историческия център: „Сан Стефано“ от бул. "Цариградско шосе" до бул. „Янко Сакъзов“, втората е ул. „Иван Шишман" от ул. „Юрий Венелин“ до улица „Граф Игнатиев“. Третата локация е ул. „Ангел Кънчев“, от площад „Гарибалди“ до ул. „Гладстон“. Когато освободим тези улици от автомобили, искаме да осигурим и свързаността между парковете и градините. В случая от „Заимов“ през Докторска градина до Борисовата градина, оттам ще се влиза по „Граф Игнатиев“ и ще се стига до градината на църквата "Св.Седмочисленици“, обясни председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева.

Според зам.шефа на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков за автомобилите на хората от тези райони ще се осигури възможност за паркиране встрани от пешеходните пространства, които ще се обособят. "Освен че ще бъде осигурено място за паркиране в съседните улици, се предвижда за периода на затварянето на тези улици на всички, които притежават винетни стикери от конкретните улици, да имат възможността да паркират на буферния паркинг на бул. "Драган Цанков" при метростанция "Стадион Васил Левски“, съобщи той. Автомобили по ул. „Ангел Кънчев" и ул. „Иван Шишман" ще бъдат вдигнати и преместени в близост до пешеходните зони, като живущите ще бъдат предупреждавани за това. Автомобилите по „Сан Стефано" няма да се местят, но участъкът ще се затвори за преминаване
„Решението е улиците да бъдат почиствани всяка събота и да се следи за нивата на шум от заведенията“, посочи районният кмет Трайков.

Според Елица Панайотова от „Зелена София"  кулминацията на "Зелени улици" ще бъде на 22 септември, когато се обмисля затварянето на бул. "Мария Луиза".

Още

Насред енергийната криза София се оказа с 5 ледени пързалки

02.12.2022

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

3394
Фасадата на театър "София" се ремонтира "като баня"
GPS-и на деца със специални потребности ще дава Столична община

24.11.2022

225