Quantcast

Медия без
политическа реклама

София гласува рекорден бюджет за чистота без гаранции за контрол

ГЕРБ се похвалиха със съмнителни успехи в почистването на улиците и премахването на кални зони

17 Дек. 2020
Илияна Кирилова

С гласовете на управляващото мнозинство в Столичния общински съвет - коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака", бе решено през 2021 г. София да похарчи общо 220,4 млн. лв. за всички дейности по почистването в града. Сумата е с около 4 млн. повече от разходите за същата дейност през отиващата си година. План-сметката за чистотата включва всички дейности по събирането и обезвреждането на отпадъци, лятното и зимно почистване на улици и публични площи, рекултивацията на затворените депа и др. 

При дебатите управляващите се похвалиха с това, че парите за чистота се увеличават, без да се вдигат данъците. Таксата за недвижими имоти на гражданите се запазва в размер на 1.6 % върху данъчната оценка. Непроменен остава и размерът на таксата за нежилищните имоти на предприятията - 10% върху отчетната стойност.

ГЕРБ изтъкнаха и че общината увеличава обема на миенето на улици в града. През 2021 г. ще се увеличат с 24% улиците, които ще бъдат измити с маркуч, поясниха управляващите. Става дума за общо 96 000 дка улици, по които минава градски транспорт, тротоари, площади и др. Увеличава се кратността на миене - 5 пъти вместо 4, 24 пъти през годината с дюзи ще се измият всички улици в София, или общо 290 000 дка.

Властите в София обаче избегнаха отговора на въпроса как се контролира този процес и не изнесоха информация колко проверки са направени и какви глоби са наложени на сметосъбиращите фирми заради формално и некачествено миене на улици. В същото време многобройните коментари на жителите на града в различни социални групи показват, че те са крайно недоволни от отсъствието на каквито и за цистерни в техните квартали и от качеството на уличното миене там, където такова все пак се извършва. 

При дебатите стана ясно още, че въпреки твърденията на ГЕРБ, че се мият всички улици в града, това всъщност не е вярно. Тома Белев от "Демократична България" изчисли, че на практика ще бъдат измити по-малко от половината улици в София. Той поясни, че от отговори на администрацията е станало ясно, че почистващите машини няма да минат нито един път по улиците, които не са асфалтирани и по които няма тротоари. Общинският съветник поясни, че става дума за 46% от цялата уличната мрежа в София. Белев коментира, че това компрометира цяла философия за миене на улици, понеже улиците без изградена инфраструктура се намират основно в райони, в които кипи усилено строителство - "Манастирски ливади", "Витоша", "Кръстова вада", Студентски град и т.н. Това означава, че МПС-тата, излизащи от тези зони, ще продължат да пренасят огромно количество кал и прах из цяла София, подчерта Белев. 

Като друга заслуга на новата план-сметка от ГЕРБ посочиха и че в нея се залагали нови дейности по почистването. Управляващите изтъкнаха специално, че по предложение на кмета Йорданка Фандъкова се отпускали средства за премахването на т.нар. кални точки в различни квартали, като по този начин те щели да престанат да бъдат източник на кал и мръсотия. Всъщност истината обаче е, че администрацията ще се опита да се справи с около 20 такива места в 2-3 квартала при положение, че калните точки в София са хиляди. 

Около 73 млн. лв. от бюджета за почистване през 2021 г. ще бъдат платените на фирмите, които отговарят за събирането и транспортирането на боклука. И по това перо няма никакви гаранции, че контролът над тях ще се увеличи. Както "Сега" нееднократно е писал, с почистването в голяма част от София са натоварени компании с участието на известните бизнесмени Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, известен като Вълка, собствениците на фирма "Титан" - Димитър Борисов и Иво Иванов. Според Столична община данните показвали, че в последните 3 години обемът на събрани и транспортирани отпадъци се е увеличил с 11%. От опозицията обаче опонираха, че увеличенията обем е доказателство, че София не изпълнява изискванията за оползотворяване на битовите отпадъци и че по тази причина на нея й се налага да гори голямата част от боклука си. 

За лятно почистване догодина са предвидени 62,1 млн., от които 39,2 млн. ще струва почистването на улиците. Тези пари също ще отидат основно във фирмите, на които София възлага събирането и извозването на сметта. Най-голямото перо в бюджета за чистота остава за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване - 88,4 млн. лв., като тук увеличението е с 3,2 млн. лв.

Още по темата