facebook
twitter

България

София дискриминира при приема за предучилищните групи

Предимство имат децата на работещи родители
678
 Илияна Кирилова

Столичната община е поставила дискриминационни критерии за прием в предучилищните групи в училищата и детските градини, оплакаха се родители. При кандидатстване повече точки получават децата, чиито родители работят или учат, докато липсата на работа намалява бала. В същото време предучилищното образование е задължително по закон.

Според наредбата за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столичната община при образуване на бала за прием за всеки работещ родител се начисляват по 2 точки, останалите критерии са адрес на територията на общината - 3 т., адрес в района, където е градината или училището - 2 т., братя или сестри в същото учебно заведение  - 1 т. и социални критерии за сираци или болни деца. Това означава, че тежестта на точките при двама работещи родители е голяма. Идеята е достъпът до общинските градини и подготвителните групи да е по-добър за деца, чиито родители не могат да ги гледат вкъщи, тъй като ходят на работа.

Проблемът обаче е, че записването и посещаването само на първа и втора група в градините са въпрос на избор за родителите. Според училищния закон посещаването на трета група в градините и предучилищна - в градина или училище, е задължително за всички деца. Юристи смятат, че по тази причина дали родителите работят или не, не следва да бъде критерий за прием и обратното - децата на безработни родители имат значително по-малък бал и съответно шанс да бъдат приети в градина или училище, особено на места в големите градове, където кандидатите за дадено учебно заведение са повече от местата. 

 

БЕЗУМИЕ

За да докажат, че работят, при записване на детето родителите се длъжни да предоставят обичайната служебна бележка от работодателя си. Тъй като общината не е в състояние да провери достоверността на информацията, от няколко години наредбата задължава родителите да показват при записване и копие от трудовата си книжка в градината или училището, или от служебната, ако работят в администрацията, или осигурителна - за самоосигуряващите се. Все пак общината е уточнила, че "лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения", тъй като заплатата е вписана в трудовата книжка.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Коронавирусът осуети за първи път държавния прием за 3 март

27.02.2020

2165 14
МОН дава 20 млн.лв. за СТЕМ центрове в училищата

27.02.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

2230 11
Задължителното образование за 4-годишните се отлага за след 2 г.

Коментари

Mother30

Никаква дискриминация и безумие няма в предлаганата подкрепа за деца на работещи родители - особено както са го решили да се дават поотделно точки за всеки родител. Защо семейства, където никой не работи, да имат същата възможност като семействата, където и двамата работят или майката е по майчинство, но иска да се върне на работа?

 

А в предучилищните групи в училищата не е толкова трудно да се запише детето.

Здравка
снимка на Здравка

Никой не оспорва предимството на двама работещи родители. Но какво да правят тези родители, които са си в къщи, могат да си учат децата в съответствие с възрастта им, но законът задължава петгодишните да тръгнат на детска градина. Тогава какво?

Mother30

Авторката тук точно това оспорва - точките за работещи родители.

 

Що се отнася до задължителната предучилищна подготовка (може да не е в детска градина и може да не е целодневна) - тъй като работя с деца, мога да Ви кажа, че обикновено има много голяма разлика в поведението и знанията на ходилите поне на предучилищни занятия  и онези деца, които не са ходили.

Magi

Ето ви казус при едно софийско семейство. Бащата работи, майката е по майчинство, голямото дете е 5г и трябва задължително да е в предучилищна група в детска градина, малкият е на 1г и 9м. Доходите са им само от заплатата на бащата/ не могат да си позволят частна градина/. Градините които са посочили не ги приемат.  Лошото е , че никой не дава решение, всички дигат рамене.

Здравка
снимка на Здравка

Пробвали ли са в група за предучилищна подготовка в училището в което ще учи детето съгласно районирането? Ако и от там има отказ, да се обадят в някоя гледаема телевизия. За съжаление у нас нещата се решават и по този начин. Безобразието е безспорно и едва ли казусът е само в едно софийско семейство.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

А, те така си жувейват, от дискриминацията поминуват.

Директорите това и техните педсъвети.

 

Преди 2 години по сигнал на граждани на Просуратурата ѝ се налага да почне проверка за незаконни `правила` за прием на първокласници, приети от педсъветите:

 

https://news.bg/crime/sadat-spira-diskriminatsiyat...

 

Тогава множество новинарски медии съобщават за казуса.

 

След което замлъкват. Пълна тишина по въпроса.

Последното, което се чува, е:

ВАП посочват, че имат готовност за образуване на производства за проверка за спазване на обсъжданите законови изисквания при прилагане на критерии за прием на ученици в първи клас в столицата и страната

прокурорите

имат . . .  го т о в н о с т

за образуване на производства за . . .

. . . п р о в е р к а  з а . . .

д р ъ ж   м и   ш а п к а т а

Влез или се регистрирай за да коментираш