Медия без
политическа реклама

Силни снеговалежи обхващат Северна България тази нощ

130 машини почистват пътища в 10 области, в проходите "Троянски" и "Рожен" е ограничено движението на МПС над 12 тона

04 Февр. 2023Обновена

Обилен сняг ще натрупа тази нощ в Северна България и планинските райони, предупреждават синоптиците от НИМХ. В неделя силен сняг ще вали и в Предбалкана и източните райони. В Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи,  има условия за виелици и навявания. Жълт код е обявен в цяла Северна, Източна и Югоизточна България.

Днес сняг валя в 10 области в страната - Стара Загора, Шумен, Сливен, Ловеч, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. Близо 130 машини почистват пътните настилки в тези райони, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Поради снеговалеж и снегонавявания е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през проходите "Троянски" и "Рожен".

АПИ апелира шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и са в готовност да предприемат максимално бързо необходимите действия за обработка на настилките, уверяват от АПИ.  Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходимостта на проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.​

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

сняг, пътища, АПИ

Още по темата