Медия без
политическа реклама

Шефът на НАСА идва в България през октомври

08 Февр. 2024
Асен Василев в шефа на НАСА Бил Нелсън
МФ
Асен Василев в шефа на НАСА Бил Нелсън

Шефът на НАСА Бил Нелсън ще посети България през октомври. Това се разбра по време на срещата му вчера с финансовия министър Асен Василев, който е в САЩ. Василев се срещна с Нелсън, докато беше в главната квартира на Националната аеронавска и космическа администрация на САЩ (НАСА).

На срещата Василев и Нелсън обсъдиха възможностите за задълбочаване на научното сътрудничество между страната ни и НАСА. "България има компании, технологии и космически традиции, които могат да бъдат изключително полезни", посочи финансовият министър, цитиран от пресцентъра си. Той припомни, че през ноември 2023 г. страната ни се присъедини към споразумението "Артемида" - програма на НАСА, в която участват 34 правителства, която работи за връщане на човека на Луната и разширяване на космическите изследвания на Марс и други космически обекти.

Василев, заедно с министъра на икономиката Богдан Богданов обсъдиха възможностите за американски инвестиции и създаване на работни места в България с представители на водещите американски компании TESLА, Honeywell, Northrop-Grumman, Lockheed Martin, FedEx, C4V. Те участваха и в отбелязване на 40-годишнината на Американската търговска камара. От страна на американският бизнес беше заявен интерес към инвестиции във високите технологии, енергетиката, иновациите, производството на електромобили и медицински продукти, както и във военната промишленост в България, обяснява МФ.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАСА, Асен Василев

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?