Медия без
политическа реклама

САЩ и Великобритания помагали в разследването на случая "Гебрев"

Прокуратурата твърди, че не е получила съдействие за установяване на използваната отрова

Покушението срещу Емилиян Гебрев най-вероятно е заради износ на оръжия към Украйна, твърди прокуратурата.
БГНЕС
Покушението срещу Емилиян Гебрев най-вероятно е заради износ на оръжия към Украйна, твърди прокуратурата.

Българската прокуратура е помолила САЩ за правна помощ за разследването на покушението срещу българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, който през 2015 г. беше отровен заедно със сина му Христо и производствения директор на завода "Емко" Валентин Тахчиев. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение, което във вторник изненадващо реши да осведоми обществото за предприетите следствени действия по разкриване на извършителя. Поводът е "публикации в определени медии с твърдения за бездействие на прокуратурата".

В предългото прессъобщение е описана хронологията на събитията около опита за убийството на Гебрев. В него се повтаря тезата, че българският бизнесмен най-вероятно е отровен чрез храна, в която било открито веществото хлорпирифос - инсектицид, който е силно токсичен и се ползва срещу вредители по земеделските култури. Това е установено още преди 3 години, когато досъдебното производство е спряно. Разследването се подновява чак в края на 2018 г., след като Гебрев изпраща писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което прави паралел между отравянето му и случая „Скрипал“ във Великобритания. По този повод са били осъществени две визити у нас на служители на британската полиция, разследващи опита за убийство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри.

Така на 23 октомври м.г. прокуратурата за първи път разбрала, че Гебрев е дал проби от кръв и урина за токсикологично изследване на финландската лаборатория VERIFIN. То потвърждавало, че има следи от две съединения, съдържащи фосфор. "До финландските власти е изпратена и европейска заповед за разследване с цел придобиване на допълнителна информация. Извършени са множество разпити на свидетели, сред които са бившият министър на отбраната Бойко Ноев и министърът на икономиката Емил Караниколов", уточняват от държавното обвинение. Такива заповеди за разследване са изпратени и до Великобритания

Освен това прокуратурата е потърсила помощ от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за установяване на действителния състав на веществото, причинило острото отравяне на Гебрев. През юни оттам са отговорили, че „ОЗХО има готовност да окаже техническа помощ на Република България, в това число и да направи оценка на химическото вещество, причинило отравянето … ако такава бъде поискана официално. Изрично е подчертано, че тази помощ следва да бъде поискана от българското правителство по официален път, т.е. чрез вербална нота от МВнР …“. Това обаче явно не се е случило, тъй като от прокуратурата допълват, че възможностите им за ползване на помощ на ОЗХО са изчерпани.

Било установено още, че единият от заподозрените за отравянето на Скрипал - руснакът Денис Сергеев с псевдоним Федотов, е пребивавал 3 пъти в България през 2015 г. Той бил придружаван и от други граждани на Русия при визитите си у нас. Тези разкрития съвпадат с твърденията на разследващия сайт "Белингкат", според който екип от осем офицери от руското военно разузнаване са в основата на покушението срещу Гебрев. "Някои от тези лица са ползвали за настаняване столичен хотел непосредствено до сградата, в която през 2015 г. се е помещавал офисът на "Емко", с изрично настояване за конкретна стая, осигуряваща пряко наблюдение на входа на подземния паркинг на сградата", разкриват още от прокуратурата. Заради това са иззети видеозаписите от камерите на въпросния паркинг, но "МВР не е в състояние да получи образ, годен за идентификация, поради което е изпратена молба за правна помощ до САЩ и нова видеотехническа експертиза е възложена на лаборатория на ФБР".

Основната версия, по която се работи, е, че сделки на "Емко" за доставка на оръжия и боеприпаси на Украйна са причината за покушението срещу Гебрев. Според прокуратурата няма основание да се счита, че някой иска да му навреди заради намеренията му да стане собственик на военния завод "Дунарит".

 

Убийството в Берлин - дело на същите

Зад убийството на грузинския гражданин от чеченски произход в Берлин седи същата група, която се опита да отрови българина Емилиян Гебрев и бившия руски шпионин Скрипал, съобщи Клуб Z.

Германската прокуратура обяви, че има достатъчно улики, които свързват убийството на застреляния през август чеченец с Кремъл и че поръчката е дадена от хора, близки до правителството. Това бе причина Берлин да експулсира двама руски депутати в началото на месеца. Според германското разузнаване същите хора, които са поръчали убийството на грузинеца, стоят и зад опитите да бъдат отровени бившия руски шпионин Скрипал и дъщеря му, както и българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев. На срещата в Париж в понеделник Меркел е поставила въпроса пред Путин, който заявил, че "убитият е чудовище" и не го интересува какво се е случило с него. Грузинецът е обвиняван за атентата в московското метро през 2010 г., в който загинаха 98 души.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата