Quantcast
Пътуванията до Египет, Тунис и Мароко от 1 април са без карантина | СЕГА
facebook
twitter

България

Пътуванията до Египет, Тунис и Мароко от 1 април са без карантина

1 089

Министърът на здравеопазването премахна задължителната карантина за пътуващи до Египет, Тунис, Мароко българи. За пътувания до остров Занзибар (Танзания) и Кения обаче карантината от 10 дни остава.

Това предвижда нова заповед на министър Костадин Ангелов от днес, която влиза в сила от 1 април.

При пристигане от Египет, Тунис, Мароко и още няколко африкански страни, в които няма сериозно разпространение на COVID-19, хората ще трябва да си правят PCR тест до 24 часа и при отрицателен резултат, ще бъдат освобождавани от карантина. Може да влизат и директно с негативен тест от съответните държави, направен до 72 часа преди пристигането в България. 

Наложената в средата на март органичителна мярка пред пристигащите от африкански страни предизвика силно недоволство сред туроператори, които организират почивки в популярни в момента дестинации за ваканция като Занзибар, Тунис и Египет.

Преди няколко дни правителството на Египет дори изпрати протестна нота до България за наложената 10-дневна карантина за връщащите се от страната туристи, припомня сайтът Travelnews.bg. В Египет са валидни противоепидемични мерки и е контролирано струпването на туристи на едно място. Прецизиран е капацитетът на гостите в хотелите и ресторантите, числеността на групите при транспортиране им по време на екскурзии, посещения на обекти и трансфери, пише в нотата. Натоварването на болничната система в Египет е слабо. 

Общо 45 полета само до Египет през април и май са планирали български туроператори. От  „Обединение Бъдеще за туризма“ изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, до доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Туроператорите и местните хотели са планирали достатъчно превантивни мерки за контрол с изискването за входно и изходно PCR тестване. Освен това вече има значителен брой ваксинирани българи, които искат да пътуват, посочват туроператорите.

Още

ЦИК излезе с половинчато решение за избирателите в карантина

23.09.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

221
След две години Хонконг разхлаби ковид карантината

23.09.2022

212
Този закон ще е при вас до 30 минути... или никога