Quantcast
Прокурорите във ВСС порицаха медиите | СЕГА
facebook
twitter

България

Прокурорите във ВСС порицаха медиите

Съдебните кадровици считат, че журналистите нарушават независимостта на съдебната система
4 585
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с декларация, в която остро критикува начина, по който медиите отразяват работата на държавното обвинение. "Категорично се противопоставяме на тиражираните в средствата за масово осведомяване новини, съдържащи манипулативно и тенденциозно представени неистини, факти и внушения, включително чрез употребата на документи с невярно съдържание от името на държавни институции. Тревожно и недопустимо е публикуването на неверни твърдения за придобито имущество от прокурори, следователи и служители на съдебната система", пише в позицията на ПК. Магистратите обаче не уточняват за какви документи става дума.

Според съдебните кадровици "подобни действия срещу прокуратурата са явна демонстрация на нарушаване на конституционно прогласената независимост на съдебната власт и грубо нарушение на установените стандарти за обективна и независима журналистика". "Свидетели сме на безпрецедентен натиск и опит за въздействие върху прокуратурата от лица, разполагащи с изключително големи финансови възможности, спрямо които са предприети съответни действия за ангажиране на наказателна отговорност", пише още в декларацията.

Прокурорската колегия освен това счита, че "поредицата от негативни медийни коментари, по отношение на прокуратурата, видимо съвпадат с декларации и призиви към Висшия съдебен съвет, отправени от организации, изразяващи политически интереси на определени лица, в това число и на извънпарламентарни политически партии".

"Прокурорската колегия на ВСС декларира, че ще продължи да защитава и отстоява независимостта на всеки прокурор, следовател и съдебен служител - обект на неправомерни посегателства, считайки че независимостта не е прерогатив или привилегия, а гаранция в интерес на справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие. Призоваваме средствата за масово осведомяване, както и гражданските и професионалните организации, да спазват професионалните и етични стандарти, като се въздържат от действия, насочени към компрометиране и уронване престижа на органите на съдебната власт", завършва декларацията.

Още

ВСС отложи за неопределено време процедурата за уволнението на Гешев

18.05.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2871
Съдът нареди ВСС да разгледа и случая "Жоси" за уволнението на Гешев
Гешев атакува "Възраждане" и я заплаши с противодействие

13.05.2022

5212