Медия без
политическа реклама

Прокуратурата задържа кандидат-президента Боян Расате за 72 часа

Държавното обвинение ще иска от съда и постоянното му оставане в ареста

03 Ноем. 2021
Боян Станков, самонарекъл се Расате
БГНЕС
Боян Станков, самонарекъл се Расате

Кандидатът за президент Боян Расате е задържан за 72 часа след участието му снощи в обществената телевизия и му е повдигнато обвинение за хулиганство с особена дързост, съобщиха от прокуратурата. Държавното обвинение ще поиска пред Софийския градски съд вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Обвиняемият не се признава за виновен и се е възползвал от правото си да не дава обяснения.

В понеделник главният прокурор направи искане до ЦИК да бъде свален имунитета на Расате заради нападението над офис на ЛГБТ организация в София, което избирателната комисия одобри единодушно. Първоначално кандидатът за президент не бе открит на постоянен и настоящ адрес, както и на други известни по досъдебното производство адреси, за да му бъде му бъде връчено постановление за привличането му в качеството на обвиняем. Това наложи задържането му след телевизионното му интервю вчера.

Вандалският му акт срещу ЛГБТ общността у нас беше осъден от 11 посолства. ЛГБТИ правата са основни човешки права и ние призоваваме всички българи да отхвърлят насилието и нетолерантността, които нямат място в нито едно демократично общество", се казва в позицията на мисиите на САЩ, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция 

-----

"Сега" припомня, че в събота група от 10 мъже нахлуха в общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub в София. Служителите, които са били в сградата, твърдят, че целият им офис е изпочупен, а сред нападателите разпознали Боян Расате - лидер на Български национален съюз – Нова Демокрация. Той отрече пред Нова тв да е участвал в нападението.

"Група от няколко души нахълтаха в офиса и просто започнаха да удрят и да блъскат всичко. Мен ме удариха в лицето. Познаваме хората, този, който ме удари, е Боян Расате. Него го разпознах със сигурност. Техника, вътрешни врати, всичко е счупено или разхвърляно", разказва Глория, която твърди, че е ударена.

Кандидатът за президент Боян Станков, самонарекъл се Расате, е арестуван и отведен в Първо районно управление, съобщи bTV.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата