Медия без
политическа реклама

Прокуратурата води дело за отвличане на търговец на криптовалута

Разследващите издирват мъжа втори ден

25 Май 2022
Илияна Кирилова

Държавното обвинение е започнало дело за отвличане на изчезналия търговец на криптовалута Александър Алтънбашев, съобщи прокурорът от Софийската градска прокуратура Христо Кръстев. 

Вчера са извършени разпити на свидетели. Разследването е докладвано от разследващ полицай от 6 РУ на дежурен прокурор в СГП. Поискано е разрешение за трафични данни от страна на мобилните оператори относно местонахождението на издирваното лице. В момента се проверява къде за последно е включен от клетката мобилният телефон на отвлечения. Установява се и дали лицето наистина е отвлечено.

Сингалът за изчезналия мъж е подаден от неговата сестра, която два дни не може да се свърже с него. По информация на Нова тв пред разследващите тя разказала, че в понеделник, около 10 ч. сутринта, го закарала в района на кино в столичния квартал „Младост”. Оттам той трябвало да тръгне по работа за Пловдив. 

Малко по-късно, Теодора Алтънбашева видяла мъж на около 30 години да влиза в жилището на брат ѝ, което е в съседство с нейното. Мъжът използвал ключ. Това уплашило жената, тъй като достъп до апартамента по принцип имала само тя. Попитала непознатия кой е и какво търси, но той си тръгнал с обяснението, че бърза много. Пред кооперацията го чакал джип, шофиран от жена. Жилището на Александър Алтънбашев било разхвърляно. Предполага се, че е търсена информация за сметки на IT експерта, както и портфейла му за криптовалути.

Теодора Алтънбашева се опитала неколкократно да се свърже с брат си. При последния разговор той ѝ казал, че пътува към района на Бургас, без да уточни накъде точно. Жената се учудила, тъй като той не бил споменал за такова нещо по-рано. След това телефонът на мъжа бил изключен. Подобно поведение не било типично за брат ѝ, разказала Теодора. Той бил изключително отговорен и съобщавал за всяко свое закъснение. Затова жената веднага подала сигнал на телефон 112.

Още по темата