facebook
twitter

България

Прокуратурата организира втора вълна в подкрепа за Гешев

553
Илияна Кирилова

Прокурорски трудови колективи за втори път изразиха "твърдата си" подкрепа за единствения кандидат за главен прокурор - Иван Гешев, стана ясно от декларациите и становищата, изпратени до Висшия съдебен съвет и качени на сайта на ВКП в сряда. Първата подобна вълна бе по време на започналите граждански протести срещу номинацията на Гешев, които бяха провокирани от публични изказвания. Демонстрации се проведоха в София и Пловдив, като тази в столицата събра хиляди. 

Този път представители на различни прокуратури от Апелативен район-Пловдив излязоха с декларация до ВСС, в която защитават Гешев от "личните нападки", които според тях са изразили миналата седмица пловдивските адвокати. Тогава те заявиха "категоричното си несъгласие с прокламираните от г-н Гешев позиции" и "недопустимите" му изказвания по адрес на защитници.

Прокурорите обаче смятат, че адвокатите от Пловдив не целят "компрометиране само личността на излъчения кандидат, колкото компрометиране на Вашето решение (на ВСС), както и законовите основания на базата, но които то е взето. Подкрепяме и всички становища, изразени до този момент от колегите от страната във връзка с качествата на предложената кандидатура".

И ръководителят на Пазарджишката района прокуратура Радослав Бакърджиев изрази "твърдата си" си подкрепа за Иван Гешев. "Г-н Гешев се е доказал като безкомпромисен и изключителен професионалист и администратор, работил е по едни от най-сложните и тежки дела, отстоявал е винаги своята позиция и тази на прокуратурата", смята Бакърджиев.

Неочаквано и доста спорно от законова и процедурна гледна точка и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), която е част от МВР, се включи в акциите за налагане на кандидатурата на Иван Гешев като главен прокурор. Полицейските структури, макар и да работят тясно с прокуратурата, са независими от нея и затова е и противоречива позицията на директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, публикувана на страницата на ВКП. В текста пише, че Гешев "притежава необходимите професионални и нравствени качества за изпълнение на длъжността главен прокурор".

В АКЦИЯ

"На атаките срещу прокуратурата ще отговорим по един начин - с работа. Независимо дали става въпрос за организирани престъпни групи, които тровят децата ни, както в случая, или за хора, които тормозят бабите и дядовците, майките и бащите ни в малките населени места. Поздравявам колегите от ГДБОП и Специализираната прокуратура за добрата работа по случая", заяви в сряда Иван Гешев по повод акция на антимафиоти в София. При нея е бил открит склад с над 100 кг  различни наркотици, както и автомати, която е част от предишна спецакция от миналата седмица. Тогава бе разбита група, търгувала с наркотици из цялата страна от поне 4-5 години, твърдят от разследването. С обвинения засега са 32-ма души. 25 от тях се издирват, сред които и сочените за лидери.

Все още няма коментари

Още

Прокурорската колегия на ВСС заседава за избора на Гешев

16.09.2019

727 10
ДАНС разпитва над 2 часа ръководството на БНР

14.09.2019

3238 18
Асоциацията на прокурорите: Искаме Иван Гешев за главен

14.09.2019

1568 36

Влез или се регистрирай за да коментираш

×