facebook
twitter

България

Прокуратурата организира втора вълна в подкрепа за Гешев

557
 Илияна Кирилова

Прокурорски трудови колективи за втори път изразиха "твърдата си" подкрепа за единствения кандидат за главен прокурор - Иван Гешев, стана ясно от декларациите и становищата, изпратени до Висшия съдебен съвет и качени на сайта на ВКП в сряда. Първата подобна вълна бе по време на започналите граждански протести срещу номинацията на Гешев, които бяха провокирани от публични изказвания. Демонстрации се проведоха в София и Пловдив, като тази в столицата събра хиляди. 

Този път представители на различни прокуратури от Апелативен район-Пловдив излязоха с декларация до ВСС, в която защитават Гешев от "личните нападки", които според тях са изразили миналата седмица пловдивските адвокати. Тогава те заявиха "категоричното си несъгласие с прокламираните от г-н Гешев позиции" и "недопустимите" му изказвания по адрес на защитници.

Прокурорите обаче смятат, че адвокатите от Пловдив не целят "компрометиране само личността на излъчения кандидат, колкото компрометиране на Вашето решение (на ВСС), както и законовите основания на базата, но които то е взето. Подкрепяме и всички становища, изразени до този момент от колегите от страната във връзка с качествата на предложената кандидатура".

И ръководителят на Пазарджишката района прокуратура Радослав Бакърджиев изрази "твърдата си" си подкрепа за Иван Гешев. "Г-н Гешев се е доказал като безкомпромисен и изключителен професионалист и администратор, работил е по едни от най-сложните и тежки дела, отстоявал е винаги своята позиция и тази на прокуратурата", смята Бакърджиев.

Неочаквано и доста спорно от законова и процедурна гледна точка и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), която е част от МВР, се включи в акциите за налагане на кандидатурата на Иван Гешев като главен прокурор. Полицейските структури, макар и да работят тясно с прокуратурата, са независими от нея и затова е и противоречива позицията на директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, публикувана на страницата на ВКП. В текста пише, че Гешев "притежава необходимите професионални и нравствени качества за изпълнение на длъжността главен прокурор".

В АКЦИЯ

"На атаките срещу прокуратурата ще отговорим по един начин - с работа. Независимо дали става въпрос за организирани престъпни групи, които тровят децата ни, както в случая, или за хора, които тормозят бабите и дядовците, майките и бащите ни в малките населени места. Поздравявам колегите от ГДБОП и Специализираната прокуратура за добрата работа по случая", заяви в сряда Иван Гешев по повод акция на антимафиоти в София. При нея е бил открит склад с над 100 кг  различни наркотици, както и автомати, която е част от предишна спецакция от миналата седмица. Тогава бе разбита група, търгувала с наркотици из цялата страна от поне 4-5 години, твърдят от разследването. С обвинения засега са 32-ма души. 25 от тях се издирват, сред които и сочените за лидери.

Все още няма коментари

Още

Никой не иска да застане начело на спецпрокуратурата

03.07.2020

3206 12
Адвокати протестират срещу прокурорското пускане на доказателства

02.07.2020

4348 33
Синдикат иска промяна при пенсионната добавка от учителския фонд

30.06.2020

324 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×