Медия без
политическа реклама

Прокуратурата не знае къде е Пепи Еврото, но го даде на съд

Държавното обвинение мълчи за другите дела от сагата "Осемте джуджета"

Снимка на Петьо Петров от времето, когато прокуратурата знаеше къде се намира и го ползваше като свидетел по делото за корупция "Цонев - Сантиров - Попов". Делото беше определено от върховния съд като емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана от тогавашния следовател Петьо Петров.
Снимка: Архив
Снимка на Петьо Петров от времето, когато прокуратурата знаеше къде се намира и го ползваше като свидетел по делото за корупция "Цонев - Сантиров - Попов". Делото беше определено от върховния съд като емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана от тогавашния следовател Петьо Петров.

Софийската градска прокуратура няма и най-малка представа къде се укрива бившият следовател и настоящ адвокат Петьо Петров - Пепи Еврото, но днес го предаде на съд с обвинителен акт по дело, образувано на 28 юли 2021 г. за документна измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. Това се разбра от съобщение на държавното обвинение. Това е едно от делата от сагата "Осемте джуджета".

Според обвинителния акт в периода от 11 октомври 2019 г. до 23 март 2020 г. в София чрез използване на неистински документи получил без правно основание чуждо движимо имущество, което имал намерение да присвои – 147 броя монети на обща стойност 106 763 лева и 1 брой златно кюлче с тегло 1000 грама, 23,88 карата, на стойност 109 718 лева, собственост на Я.З., както и парична сума в размер на 550 000 евро, с левова равностойност 1 085 485,65 лева, собственост на Ю.З., Я.З. и П.З. Цялото имущество (монети, златно кюлче и парична сума) са на обща стойност 1 301 966 лева.

"Досъдебното производство спрямо обвиняемия Петров е приключило задочно, доколкото местоживеенето му в страната не е известно и след щателно издирване не е установен", гласи съобщението на прокуратурата.

Съдът в Страсбург не допуска жалбата на Явор Златанов за нарушения на конвенцията за правата на човека, но безпрецедентно, като в пилотно решение, дава ясни указания на българските съдилища как да разгледат казуса му, така че той да получи правосъдие в страната.

В него мимоходом се споменава, че "другите наказателни производства, по които се изследва обстоятелството дали Петров е извършил престъпление, са на етап разследване". 

Без отговор остават въпросите за какво точно са тези дела, кой е обвинен по тях, както и дали има свалени обвинения. В сряда, например, се разбра, че прокурорът Дилян Деянов, който беше обвинен за длъжностно престъпление по едно от делата "Осемте джуджета", вече няма обвинение и затова беше възстановен на длъжността си. По същото разследване са обвинени и бившите съпрузи - Петьо Петров - Еврото и Любена Павлова. Тяхното обвинение е за вещно укривателство. По информация на "Сега" и Павлова вече няма обвинение по това дело. Прокуратурата още нито е потвърдила, нито е отрекла това.

Известно е, че делата от сагата "Осемте джуджета" са няколко.

И при Даниела Талева, специалният прокурор за разследване на главния, има преписка срещу Борислав Сарафов, свързана със случая "Осемте джуджета".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Осемте джуджета

Още по темата