Медия без
политическа реклама

Прокурор, Пепи Еврото и бившата му жена са обвинени за "Осемте джуджета"

15 Авг. 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Снимка: Архив
Петьо Петров, по-известен като Пепи Еврото.

Действащ прокурор, бившият следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, както и бившата му съпруга Любена Петрова са привлечени като обвиняеми по скандала "Осемте джуджета". Това съобщи Софийската градска прокуратура днес.

Тъй като няма данни къде се намира Петров, той е обявен за вътрешно и международно издирване. Освен това има издадена европейска заповед за арест.

Любена Петрова пък има призовка за разпит като обвиняема за петък.

Прокурорът Д.Д. е обвинен, че на 18 февруари 2020 г., когато е бил спецпрокурор, е нарушил служебните си задължения, като с постановление е върнал иззети веществени доказателства - златни монети, на лице, на което по закон е нямало как да бъдат върнати. Обвинението на магистрата е за длъжностно престъпление.

Петьо Петров в съобщението на прокуратурата е описан като "лице от мъжки пол, бивш магистрат (следовател)". Любена Петрова е "лице от женски пол с инициали Л.П." Те са обвинени, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез длъжностно престъпление. Тяхното обвинение е за вещно укривателство, което се наказва с от една до шест години затвор.

От съобщението на прокуратурата се разбира още, че Петров е търсен на известните в страната адреси. За него има и издадено постановление за 72-часово задържане. Не става ясно обаче колко точно са монетите и на каква стойност са. Не е обявено и дали прокурорът и Петрова са пуснати с някаква мярка за неотклонение и дали имат забрана да напускат страната.

Но се разбира, че първото обвинение на Петров - за принуда, по делото, което неотдавна стартира Софийската районна прокуратура, е отменено. Въпросното дело е иззето от градската прокуратура и е установено, че Петров е привлечен като обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. От съобщението не става ясно дали цялото дело е прекратено, или само са свалени обвиненията на Петров.

ИСТОРИЯТА

В поредица интервюта в разследването "Осемте джуджета" бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор описваха пред Антикорупционния фонд (АКФ), че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров в схема за завземане на бизнеса и имуществото им. Първоначално Илия Златанов потърсил съдействие от Петров, защото бил в конфликт със сина си Явор и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров със съдействието на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма "Делта гард" присвоили имуществото и бизнеса им в групата "Изамет", за което бащата и синът спорели. Илия Златанов подал сигнал за изнудване, след който били задържани шестима души, един от които синът му Явор. Пред АКФ Явор Златанов разказа, че след ареста си е бил откаран на хемодиализа в болница "Лозенец", където бил държан часове след края на процедурата, а в коридора били охранители от ГДИН, адвокати и нотариус Весела Ивчева. Там на Златанов дали да подпише документи за прехвърляне на дяловете на "Изамет" на непознатия за него Кристиян Христов (наскоро Христов беше обвинен по делото, по което сега обвиненията на Еврото са свалени).

В СПЕЦПРОКУРАТУРАТА

Безобразията в спецпрокуратурата, концентрирани в казуса "Осемте джуджета", са били известни на бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Той обаче не е предприел никакви действия нито срещу шефа на спецпрокуратурата по онова време Димитър Франтишек, нито срещу наблюдаващите прокурори, чиито странни действия са констатирани при проверка на Върховната касационна прокуратура. "Сега" неотдавна описа справката на върховната прокуратура, която Гешев просто е архивирал. Случайно или не, Франтишек подаде оставка като шеф на спецпрокуратурата през ноември 2020 г., но досега се спасява от наказание по случая.

Според въпросната справка постановлението от 18 февруари 2020 г. е на прокурор Дилян Деянов. Той нарежда златните монети да бъдат върнати на Илия Златанов. Любопитното е, че в молбата за връщането на монетите дословно са преписани описите на иззетите вещи от дома на Явор и Юлия Златанови. А Илия Златанов не е присъствал на следствените действия и не би трябвало да има въпросните протоколи. Молбата на Илия Златанов, пусната в спецпрокуратурата на 10 ноември 2019 г., е администрирана с резолюция "За Деянов". До тази дата Илия Златанов никога не е твърдял, че монетите са негови.

На 18 февруари Деянов нарежда монетите да бъдат предадени на Илия Златанов. Той се произнася по молбата, без делото да е физически при него. "Вещите са били изследвани и не са предмет или средство на престъпление, като са отпаднали основанията за съхраняването им", пише прокурорът в постановлението си. Това обаче не е вярно, защото монетите не са подлагани на никаква експертиза. Става дума за над 970 монети, които не са подробно описани по делото. Според източници на "Сега" става думаза над 35 кг златни монети.

Ключови думи:

Осемте джуджета

Още по темата