facebook
twitter

България

Правителството ще преговаря за F-16 благодарение на ДПС

580
Фейсбук на Цветан Цветанов
Разправията за изтребителите не попречи на Цветанов да поздрави сърдечно Нинова за 50-ия й рожден ден.

С подкрепата на ДПС правителството успя да изкопчи одобрението на парламента да започне преговори със САЩ за купуване на изтребители F-16. В подкрепа на искането на кабинета се събра странна коалиция, в която влязоха ГЕРБ, националистите от ВМРО, депутатите на Ахмед Доган и двама независими. Също толкова чудноват беше и противниковият лагер, в който до опозиционните БСП и „Воля” се наредиха НФСБ и „Атака” – партньори на ГЕРБ в управлението.

„Единствената партия, която е била последователна, е ДПС, за което им благодаря”, заяви зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. От движението обаче използваха момента, за да поставят отново под съмнение жизнеността на управляващата коалиция. „Може ли ГЕРБ да осигури такова политическо и стратегическо мнозинство в управляващата коалиция по такъв политически и стратегически въпрос? И ако не могат, що за управление е това?”, заяви водачът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Поредното съглашение между ГЕРБ и ДПС даде повод на лидера на БСП Корнелия Нинова да заподозре, че партиите създават нова коалиция заедно с ВМРО. „Не е началото на нова управленска коалиция участието и гласуването на ДПС в този въпрос, а е стратегически избор на България, който нашата партия поддържа от 1990 г., много преди вашата партия да стигне извода, че трябва да изберем колективната сигурност на НАТО”, контрира раздразнено депутатът от движението Йордан Цонев.

Ключовият момент е, че се дава възможност на правителството да се отклони от задължителните изисквания при избора на нов боен самолет, които действащото Народно събрание гласува само преди половин година. Тогава депутатите решиха, че стойността на проекта трябва да е 1.8 млрд. лв. с ДДС, машините да бъдат доставени до 3 г. от влизането в сила на договора, а плащането да бъде разсрочено за период от 10 г.

Кабинетът твърди, че и двете оферти за изтребители, стигнали до финалната права – шведският „Грипен” и американският F-16, не се вместват в зададената рамка. Затова настоя за мандат за преки преговори с американската държава, чието предложение било по-добро. Дали е така, не можа да стане ясно при дебатите в пленарната зала. Дискусията беше публична, за разлика от закритите обсъждания в парламентарните комисии по отбрана и финанси предния ден. Това обаче не внесе повече яснота по най-важните въпроси – каква е американската оферта, с колко ще бъде надхвърлена сумата от 1.8 млрд. лв., наистина ли ще се наложи българските данъкоплатци да платят накуп и кога ще бъдат доставени машините. 

От ГЕРБ подчертаха, че кабинетът е избрал да преговаря за F-16, тъй като САЩ били единствената страна, която предоставяла „пълния комплект” – самолетите, въоръжение, обучение и др. А шведското правителство обвързвало доставката с преговори между България и трети страни – за лицензи, за придобиване на допълнителни технологии и въоръжение.

 

ОПОЗИЦИЯТА

„Проблемът е неадекватната процедура, планирана като един прозрачен процес, но оставила привкус на бързане, на външен натиск, на трансформиране на изискванията, на които кандидатите трябва да отговорят, на изисквания на единия кандидат, към които България трябва да се напасне”, изтъкна соцдепутатът Кристиан Вигенин. Съпартиецът му Румен Гечев прогнозира, че преговорите ще се проточат и накрая правителството ще пише парите за нова бойна техника като бюджетен излишък и ще ги похарчи, както правело последните три години. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи случилото се като „политически пирует”, целящ да прехвърли отговорността за едно решение на правителството върху парламента. Той предупреди, че имиджът на България ще пострада. „Какъв е сигналът към инвеститорите? Че във всеки момент може да бъдат изиграни, във всеки един момент условията могат да бъдат подменени – това казваме”, посочи Симеонов. От „Воля” се противопоставиха на харчовете за „железа”. Веселин Марешки дори заяви готовност да събере подписка за национален референдум по въпроса.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

25 държави събраха $100 млн. помощ за Венецуела

15.02.2019

1970 51
САЩ виждат "нов Холокост" заради амбициите на Техеран

15.02.2019

387 5
Двоен агент на Иран разкрил тайни на Пентагона

15.02.2019

1199 1

Коментари

дренски

Защо са им самолети? 

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

турчулята  8 та колона на  усраель

Влез или се регистрирай за да коментираш