Медия без
политическа реклама

С почти 50% са се увеличили загиналите при катастрофи в София

20 Яну. 2020
Спаси София

Смъртните случаи при катастрофи в столицата са се увеличили с почти 50%, съобщи сдружението "Спаси София". То извади данните за последните 4 години. Според тях, след лекия спад от 12% пред 2017 г., има тенденция за увеличаване. През 2018-а ръстът на загиналите при автопроизшествия на територията на София е 37%, а за 2019-а - с нови 47%, като бройката достига 75 загинали човека.

Според "Спаси София" това може да се подобри, ако в столицата бъдат взети мерки, които се прилагат в различни градове от Европа. У нас, според сдружението, контролните органи се заключават в повдигнати пешеходни пътеки, без да се прилагат други мерки - нито за инфраструктурата, нито за дисциплиниране на шофьорите.

Ето какво пишат от "Спаси София" (без редакторска намеса): 

"Загиналите в катастрофи по софийските улици нарастват с 50% само за една година. Данните са стряскащи – загиналите се увеличават от 37 през 2017 г. до 75 през 2019 г. Такъв драстичен ръст е доказателство, че институциите бездействат - КАТ и Столичната община се задвижват само след смъртоносни инциденти. Те са се отказали да дисциплинират недобросъвестните водачи и да взимат превантивни мерки по отношение на инфраструктурата. Универсалното решение за Общината е изграждането на повдигнати пешеходни пътеки, което невинаги е добро решение.
Мерките, които могат да подобрят пътната безопасност, вече са успешно тествани в други европейски градове:
?Въвеждане на свързана система от камери, които автоматично да засичат всички видове нарушения, не само моментната скорост на движение;
?Стесняване на пътните платна в рамките на кръстовищата за намаляване на скоростта;
?Повдигане на цели кръстовища;
⚠Поставяне на настилка, различна от асфалта, за сигнализиране на опасните пресичания и намаляване на скоростта;
?Изграждане на типизирани и разпознаваеми пешеходни пътеки с всички компоненти - качествена маркировка, големи пътни знаци, осветление...
?Въвеждане на пълноценна Зона 30 в центъра и кварталите;
?Постоянен физически контрол на Пътна полиция.
Всички тези мерки сме ги предлагали заедно с Институт за пътна безопасност, Сдружение "Велоеволюция" и Съюз на урбанистите в България в рамките на Консултативния съвет по пътна безопасност при кмета на София. От десетките наши предложения за подобряване на пътната безопасност и инфраструктурата, Столичната община не изпълни почти нищо. Преди изборите този съвет беше свикан от Йорданка Фандъкова и представен като решение за пътната безопасност, но заседание не е провеждано от миналото лято. Докато управляващите продължават да игнорират пътната безопасност и не започнат да работят превантивно, загиналите ще се увеличават. До следващия ударен пешеходец и повдигната пешеходна пътека, когато всички отново ще са много загрижени..."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата