Quantcast

Медия без
политическа реклама

Отровите над София отново са невидими за общината

Кметът Фандъкова не смята да променя програмата с мерки срещу замърсяването, въпреки че тя очевидно е неприложима дори в най-тежки дни

Илияна Кирилова
Вчера през деня за около час в "Хиподрума" превишението на ФПЧ е било петкратно, показват данните на ИАОС.

Очаквано поредният дълъг период на тежко замърсяване на въздуха в София остава неуловим за системата за наблюдение на общината. Въпреки че петте станции регистрираха пикови стойности на фини прахови частици, достигащи до осем пъти над нормата, смогът отново се оказа недостатъчен, за да се задействат предвидени в програмата мерки като зелен билет.

В. "Сега" попита администрацията на кмета Йорданка Фандъкова дали продължава да смята, че програмата й с мерки е работеща на фона на серията замърсявания около 8 декември и тази седмица, които не доведоха до никакви допълнителни мерки. В отговор от "Московска" посочиха, че на 9-месечна база за 2019 г. регистрираните превишения на ФПЧ са около 1.6 пъти по-малко в сравнение с 2018 и 2.5 пъти по-малко в сравнение с 2017 г. Според тях има трайна тенденция за намаление на отровите, а през лятото не е регистриран нито един ден с превишени норми.

На въпрос каква е причината да не се въвежда зелен билет, общината посочва, че такъв се въвежда при регистриране на превишения над 200 микрограма/куб. м на поне две градски станции за един ден. Това обаче се оказва на практика невъзможно с петте станции, които сега мерят отровите във въздуха. В същото време непрекъснато се отлага официализирането на новите 22 станции, които ще дадат по-реална картина на проблема. Това оставя съмнение, че се цели те да станат достъпни за гражданите максимално късно в сезона на мръсния въздух.

ОТСТЪПКА

На този фон единствената отстъпка към гражданите, с които общината ги стимулира да ползват градски транспорт, остават буферните паркинги. Как това помага обаче, общината не може да каже. Вчера от „Московска“ 33 съобщиха за „Сега“, че запълняемостта на буферните паркинги е била с 20% по-голяма в сравнение с останалите дни. Същият ръст Фандъкова обяви и на 10 декември, когато паркингите в метростанциите също бяха безплатни. „Динамиката на запълняемостта е различна – още в 8.30 ч. паркинг „Бели Дунав” в район „Връбница” бе изцяло запълнен, следващият по натовареност е паркинг „Джеймс Баучер”, но запълняемостта е варирала през деня. Най-малка бе запълняемостта в паркинг „Цариградско шосе”, лаконично съобщиха от общината. Освен цитираните места буферен паркинг има и на "Драган Цанков", но за него няма предоставени данни.

Още по темата