Медия без
политическа реклама

Отменя се карантината на част от хората, влезли у нас след 20 май

Задължителната изолация остава за пристигналите в последните 10 дни от осемте по-тежко засегнати страни

01 Юни 2020
Илияна Кирилова

След като днес отпаднаха ограниченията за влизане в страната от 19 държави от ЕС, Северна Македония и Сърбия, здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед с още едно облекчение - отменя се карантината на хората, влезли от тези страни в последните 10 дни. Това обаче ще се прилага само за гражданите, за които поставянето под карантина не е поради осъществен контакт с лице, болно от КОВИД-19.

Директорите на регионалните здравни инспекции отменят със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лицата, които са влезли на територията на България от въпросните държави в дните от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. включително, посочват от МЗ. Под карантина остават всички лица, които в този период са влезли от Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия. Тя остава да важи и за влизащите от трети страни. За тези държави и занапред остава задължителната 14-дневна изолация при влизане в страната.

За кратко по границите важеше и друг режим - да няма карантина при по-кратки посещения до 7 дни. Това внесе объркване и имаше случаи на хора, които вече са под карантина, да правят опит да напуснат страната.

Последвайте ни и в google news бутон