facebook
twitter

България

Още паметници на културата в София се рушат

226

Поредни инциденти с опасни рушащи се сгради в София се размина на косъм без жертви и пострадали. Масивни отломки са се откъснали от две кооперации в центъра и са паднали върху тротоара, сигнализираха граждани. За щастие в същия момент на мястото на канонадата не е имало хора. Произшествията са станали на два от най-оживените булеварди - "Христо Ботев" и "Мария Луиза". Сградата на "Христо Ботев" и ул. "Пиротска" е сред най-красивите и емблематични в столицата, но от година на година състоянието й става все по-окаяно.

"Тази сутрин като по чудо се разминахме с два сериозни инцидента. Това се случва в самия център на София. Освен падащите мазилки, общото е, че и двете сгради са паметници на културата с категория местно значение и че от много години те са в окаяно състояние. Стотици сгради в София се нуждаят от спешни ремонти и реконструкции, за да бъде съхранена тяхната красота, но от години няма институция, която да задължи собствениците да го направят. Единственото, което се случва, е да чуваме оправдания как този или онзи закон пречел", написаха във "Фейсбук" от гражданското сдружение "Спаси София", което публикува снимки на парчетата върху тротоара и на самите сгради.

От кметството не отговориха на запитване на "Сега" дали са получили сигнал за инцидентите и какво ще предприемат.

ПРЕДИСТОРИЯ

След пожара в Царските конюшни м.г. на среща при премиера Бойко Борисов Столичната община и Министерството на културата поеха ангажимент да изготвят спешни законови промени, които да задължат и мотивират собствениците на сгради-паметници на културата да се грижат по-добре за имотите. Те трябваше да се гласуват при първата промяна на свързаните с това закони. Оттогава досега Законът за културното наследство бе преправян няколко пъти с най-различни поправки, но без каквито и да е редакции по темата за опазване на паметниците на културата. 

 

Все още няма коментари

Още

Софийското Ларго пак е в плачевно състояние

17.07.2019

Светослав Спасов

1336 14
"Спаси София": Общината е спестила 4.8 млн. лв. глоба за "Графа"

12.07.2019

Йоана Петрова

1072 3
София ще получи още 218 млн. лв. за екологичен транспорт

11.07.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

180

Влез или се регистрирай за да коментираш

×