facebook
twitter

България

Още паметници на културата в София се рушат

179

Поредни инциденти с опасни рушащи се сгради в София се размина на косъм без жертви и пострадали. Масивни отломки са се откъснали от две кооперации в центъра и са паднали върху тротоара, сигнализираха граждани. За щастие в същия момент на мястото на канонадата не е имало хора. Произшествията са станали на два от най-оживените булеварди - "Христо Ботев" и "Мария Луиза". Сградата на "Христо Ботев" и ул. "Пиротска" е сред най-красивите и емблематични в столицата, но от година на година състоянието й става все по-окаяно.

"Тази сутрин като по чудо се разминахме с два сериозни инцидента. Това се случва в самия център на София. Освен падащите мазилки, общото е, че и двете сгради са паметници на културата с категория местно значение и че от много години те са в окаяно състояние. Стотици сгради в София се нуждаят от спешни ремонти и реконструкции, за да бъде съхранена тяхната красота, но от години няма институция, която да задължи собствениците да го направят. Единственото, което се случва, е да чуваме оправдания как този или онзи закон пречел", написаха във "Фейсбук" от гражданското сдружение "Спаси София", което публикува снимки на парчетата върху тротоара и на самите сгради.

От кметството не отговориха на запитване на "Сега" дали са получили сигнал за инцидентите и какво ще предприемат.

ПРЕДИСТОРИЯ

След пожара в Царските конюшни м.г. на среща при премиера Бойко Борисов Столичната община и Министерството на културата поеха ангажимент да изготвят спешни законови промени, които да задължат и мотивират собствениците на сгради-паметници на културата да се грижат по-добре за имотите. Те трябваше да се гласуват при първата промяна на свързаните с това закони. Оттогава досега Законът за културното наследство бе преправян няколко пъти с най-различни поправки, но без каквито и да е редакции по темата за опазване на паметниците на културата. 

 

Все още няма коментари

Още

Родители в "Манастирски ливади" протестираха заради липса на детски градини

23.02.2019

1288 17
Жители на "Младост 1" излязоха на протест срещу кмета си

22.02.2019

3788 26
КНСБ иска спиране на нощния градски транспорт в София

22.02.2019

1319 21

Влез или се регистрирай за да коментираш

×