facebook
twitter

България

Още една бизнес организация поиска по-гъвкав Кодекс на труда

193
 Илияна Кирилова

Към исканията на стопанската камара за по-гъвкави норми в Кодекса на труда, които да позволят легален извънреден труд, почасово наемане на служители и др. се присъедини още една организация - сдружението за модерна търговия, в което членуват големите вериги супермаркети "Лидъл", "Билла", ДМ, "Кауфланд", "Мосю Брисолаж" и "Т Маркет". Техните предложения са посочени в анкета, проведена от сдружението, чиито членове дават работа на почти 17 000 служители.

Ограниченията за извънреден труд (той е разрешен само по изключение) се очертават като акцент в дебата за промени в трудовото законодателство, защото и големите вериги настояват за либерализация като БСК. У нас едва 0.6% от хората работят повече от 49 часа седмично, което е много по-ниско от средното за ЕС ниво от 5.5%, посочват от СМТ. Този процент е нереалистично нисък, което само потвърждава, че в България се полага нерагламентирано извънреден труд. Тази практика представлява нелоялна конкуренция спрямо коректните компании, изтъкват от сдружението. Тяхното предложение е да се позволи до 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през 1 календарен месец, 6 часа дневен или 4 часа нощен труд през 1 календарна седмица или 3 часа дневен или 2 часа нощен труд през 2 последователни работни дни.

Друг проблем според компаниите е липсата на възможност за почасово наемане, което би позволило на хората да съчетават няколко трудови ангажимента. "В България се полага такъв тип труд. Хиляди хора съчетават няколко работи като често за допълнителните си ангажименти получават заплащане „на ръка“. Това ощетява работника, който не може да се ползва от социалните придобивки за положения труд. Ощетен е и бюджетът, който не получава дължимите данъци и осигуровки", посочват от организацията. Възможността за наемане на служители за определен период от време при сезонни пикове ще помогне и за увеличаване на ефективността на бизнеса.

БЮРОКРАЦИЯ

От СМТ смятат и че е твърде тромава процедурата за въвеждане на нови професии, като посочват за пример 2-годишните усилия на dm България да се въведе професията „дрогерист“ или „консултант козметични, парфюмерийни и биологични продукти и битова химия“.

Все още няма коментари

Още

Случаите, в които работодателят е длъжен да уволни с предизвестие
Повишават се глобите за недеклариран труд

19.06.2020

178
Работник може да напусне и без предизвестие

Влез или се регистрирай за да коментираш