facebook
twitter

България

Още 113 училища ще стават иновативни

74
Илияна Кирилова
Около 16% от училищата у нас ще работят догодина по иновативни проекти.

Още 113 училища ще бъдат обявени за иновативни в третата година, откакто бе въведен този статут. Това става ясно от списъка на иновативните училища в България, предложен от МОН за учебната 2019/20 г. С тях учебните заведения, които въвеждат новости в преподаването, учебната среда или организацията на учебния процес, ще станат общо 395, което е около 16% от учебните заведения у нас.

Комисията за иновативните училища в МОН е разгледала 160 училищни проекта за иновации от 157 училища. Проектите на 23 училища не са отговаряли на критериите и не са били класирани. 135 проектни предложения от 134 училища са били одобрени, като 21 от тях вече имат такъв статут, но кандидатстват с нова иновация. Реално новите училища, които кандидатстват за първи път и са одобрени за този статут, са 113. 6 от тях са начални училища, 1 е обединено, 49 са основните школа, 24 - средните, 9 - профилираните гимназии, 23 - професионалните гимназии и едно спортно училище. 8 училища ще бъдат отписани от списъка - 3 от тях са разработили училищни проекти за иновации с продължителност 2 г. и иновацията им е приключила, 2 частни училища не са осъществявали дейност, а 3 училища изобщо не са стартирали иновационните дейности.

От тази година за иновативните училища има специална програма с бюджет 1.57 млн. лв., като по нея 580 училища ще обменят добри практики. По един от модулите й ще се популяризират добри иновации между 290 иновативни школа, а по другия - отново 290 учебни заведения, които обаче не са иновативни, ще черпят опит от училища, които вече са осъществили иновации.

 

ИНОВАЦИИ

Иновациите най-често са в сферата на дигиталните технологии, мултимедия, виртуална реалност, дистанционно обучение, облачни технологии и др. За иновация се смятат и ролевите игри и симулации, като най-малко са проектите, свързани с ученици с по-ниски постижения и с по-нисък социално-икономически статус.

 

Ключови думи:

училища, иновативни
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата дава пари на училища и детски градини за заслуги

06.11.2019

296 2
Изборите объркаха програмата на учениците
Руски съд реши Навални да плати $1,4 млн. за разследване

28.10.2019

1426 23

Коментари

Здравка
снимка на Здравка

Народът масово завършва висше без умения по четене, разбиране на прочетеното и при пълна невъзможност да напише простичък текст без правописни грешки, тия правят иновативни училища. Ограмотетегибе, другото после!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×