Quantcast

Медия без
политическа реклама

Омбудсманът предлага на парламента 6 стъпки за по-справедливи пенсии

15 Яну. 2022
Илияна Кирилова
В началото на годината преизчислените пенсии предизвикаха масово недоволство.

Шест стъпки за по-справедливи пенсии предлага на парламентът омбудсманът Диана Ковачева. Тя е пратила становището си освен до парламента, на финансовия и на социалния министър Асен Василев и Георги Гьоков. Според Ковачева трябват конкретни законодателни промени, които да бъдат обсъдени при разглеждане на Законопроекта за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Много пенсионери са сезирали омбудсмана, основно заради ниския размер на пенсиите и проблемите при тяхното осъвременяване. Само от началото на 2022 г. досега сигналите са стотици. Основното притеснение на голяма част от хората, както вече стана ясно, е заради крайната сума, получена след служебното преизчисляване на пенсиите от 25 декември 2021 г., за много от тях тя е по-ниска, в сравнение с изплатената им през последните месеци на м.г.

Погледната днес през очите на един пенсионер, единствената година в новата ни история с четири парламента в крайна сметка се оказа прекалено хубава, за да е истина. Дивият популизъм, който диктуваше правилата в шарените Народни събрания от пролетта до есента, доведе до

Омбудсманът обръща особено внимание на това, че ковид добавки, изплащани като антикризисна мярка, не са защитени от отнемане, ако пенсионерът има запори заради дългове. Затова Ковачева настоява за законодателни промени, които да гарантират несеквестируемост на COVID добавките.  

"Важен проблем, който пенсионерите поставят в своите жалби в контекста на току-що направеното преизчисляване на пенсиите, е и липсата на каквато и да е информация в разпорежданията им за 2017 г., 2018 г.  и 2019 г. Това оставя впечатление за пропусната индексация на преизчислените пенсии", пише още Ковачева. Тя допълва, че хората не са наясно дали за преизчисляването на пенсиите им през 2018 г. и 2019 г. е използван процентът за всяка година осигурителен стаж 1,169 за 2018 г., и 1,2 - за 2019 г., или е преценено преизчислението на пенсията им да стане с процент 3,8 за 2018 г. и 5,7 - за 2019 г.

Омбудсманът посочва, че остава и проблемът с временния характер на ковид добавките за пенсионери.

Въпреки че му посветиха повече от 2 часа, изслушването на социалния министър за преизчислението на пенсиите беше напълно безрезултатно. Управляващите не дадоха ясен отговор защо до последно уверяваха, че няма да има пенсионер, който да получи по-малка сума от пенсия и

Тя настоява да се обсъди възможността "след преизчисляването с новия коефициент за тежест, всички пенсии да се индексират с процентите 3,8 за 2018 г. и 5,7 за 2019 г. и да се унифицират двата съществуващи режима". Така ще се създаде възможност пенсионерите да получат по-голямо увеличение на пенсиите си от предвиденото средно 12,5%, което ще компенсира отпадането на ковид добавката, смята Ковачева.

"Извън проблема с преизчисляването на пенсиите, бих искала да напомня, че най-потърпевши от инфлацията и ковид кризата са хората със социални и инвалидни пенсии. Затова е важно през 2022 г. да се гарантира, че нито един пенсионер няма да остане с доход под линията на бедност", пише още омбудсманът.

Друг акцент в становището е и текст в Кодекса за социално осигуряване, който е в сила от 1 януари т.г.. След изменението на текста, при служебното преизчисляване на пенсиите на придобилите осигурителен стаж и осигурителен доход през предходната календарна година, преизчисляването се прави от първо число на месец април. По този начин, пише общественият защитник, се губят суми за четири месеца от увеличената пенсия, която е за осигурителен стаж и осигурителен доход за дванадесетте месеца от годината, а не за периода от месец май до месец декември за съответната година, което изисква преразглеждане и по-справедливо решаване на казуса.

Управляващите ще решат проблема с преизчислението на пенсиите по най-лесния начин - с компенсации за хората, които този месец ще получат по-малко отколкото през декември. С това бъркотията с преизчислението ще стане пълна, тъй като ниските проценти на увеличение ще се

Ковачева пише и за хората, чието пенсиониране предстои тази година, тъй като в края на м.г. отпадна възможността човек да избира как да бъде изчислена пенсията му. 

Омбудсманът обръща внимание и на друг нерешен от години проблем - възможността, при преизчисляване на пенсиите, да бъде използван средномесечният осигурителен доход за страната за предходната година на осъвременяването. В момента подходът е крайно несправедлив към хората, пенсионирали се най-отдавна. За тях се прилага средномесечният осигурителен доход към годината, в която са се пенсионирали. Така независимо от промените, пенсиите им остават ниски, обяснява Ковачева. "Давам си сметка, че решението на този въпрос изисква сериозен финансов ресурс, но само за изминалата година над 20 000 пенсионери се обърнаха към мен с подписки за настояване на тази промяна", завършва общественият защитник.

Буря от недоволство се надигна срещу преизчислените пенсии. Масово възрастни се съмняват, че са ощетени, тъй като в разпорежданията им липсва индексация за всяка година. Много хора казват и че са получили по-малко от очакваното. За съжаление, за много възрастни се сбъднаха

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?