Quantcast

Медия без
политическа реклама

Обвинените за ОПГ в Басейнова дирекция остават в ареста

04 Март 2020
Илияна Кирилова

Тримата обвинени за участие в организирана престъпна група в Басейнова дирекция - Пловдив остават за постоянно ареста с решение на Специализирания наказателен съд, съобщиха от държавното обвинение. Под наказателна отговорност са привлечени шефката на дирекцията Цветелина Кънева, главният юрисконсулт на учреждението, както и общински съветник от ВМРО в община "Марица".

Според прокуратурата тримата са организирани схема за получаване на подкупи, длъжностни престъпления и търговия с влияние. Разследващите твърдят, че групата е функционирала от 2018 г.  Доказателствата сочели, че се събирали "облаги" от издаване на разрешителни по Закона за водите. "За тази цел главният юрисконсулт заедно с други длъжностни лица в дирекцията започнали да извършват масирани проверки на животновъди, които отглеждат водолюбиви птици, както и за незаконни сондажи. При констатирани нарушения на дадена фирма, юрисконсултът насочвал нарушителя към определена фирма, която пък била посочвана от общинския съветник", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Целта била документите да бъдат узаконени на цена, в пъти по-висока от тази на другите фирми в района. "Обикновено цената за изготвяне на проект и узаконяване била 3000 хил. лв., а препоръчаните фирми формирали цена, която била 8000 хил. лв. Разликата от цената се разпределяла между участниците в групата. Когато документите, изготвени от други фирми, били входирани в дирекцията, те се бавели по указание на директорката, докато не се насочат към препоръчаната фирма". Освен това било установено, че шефката на Басейнова дирекция указвала на служители да не извършват проверки на определени лица.

Преди седмица Цветелина Кънева беше задържана по обвинение за безстопанственост, но ден след това беше освободена срещу 5000 лв. гаранция.

Още по темата