Медия без
политическа реклама

Обичайните заподозрени искат да строят детската болница

Илияна Кирилова
Строителят ще има това скеле за начало на проекта.

Две от най-големите строителни фирми у нас, които редовно печелят обществени поръчки, са подали оферти и в търга за строежа на Националната детска болница. Общо са постъпили 3 оферти за конкурса за изпълнител на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на болницата, която трябва да обедини под един покрив всички детски отделения в София и да се построи на мястото на недовършената сграда в двора на Александровска болница, вдигната преди 30 години със същата цел. Търгът е за 95.4 млн. лв.

Оферти са постъпили от две дружества - „Детска болница-София“ (участници в обединението са „Климатроник“ ЕООД и Иновасионес Техникас Ен Симентасион СА ДЕ СВ Проес Консулторес СА - мексиканска компания, специализирана в строежи на транспортна инфраструктура и „Детско здраве“ („Главболгарстрой“ АД, „ГБС-Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“ АД), и едно обединение - „Здраве за децата на България“ (с участници „Трейс Груп Холд“ АД, „Смарт Билд Дигитал“ ЕООД, „Монолит“ АД и „Инжпроект“ ООД).

До 40 работни дни ще бъде избран изпълнител.

Търгът започна с фалстарт, след като Камарата на архитектите поиска спиране на процедурата. От камарата се мотивираха, че проблемът е както в избора на процедура за инженеринг - един изпълнител да проектира, строи и извършва надзора, така и в техническото задание, което не гарантира качество. Комисията за защита на конкуренцията обаче отхвърли искането и не спря конкурса.

Ключови думи:

търг, детска болница, МЗ

Още по темата