facebook
twitter

България

Никой не вярва, че орязването на болничните ще спре злоупотребите

Горанов: Българинът не е готов за солидарност и затова е беден
1072
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Идеята на управляващите първият ден от болничния да не се плаща само ще ощети много хора, без да реши проблема с източването на осигурителната система и фалшивите болнични, смятат представители на синдикатите, работодателите и експерти.

„Това няма да реши проблемите със злоупотребите. Няма да облекчи работодателите. Едно е да се бориш със злоупотребите, друго е да приемаш едно безсмислено решение. Оттук нататък започват едни смешни изключения, които го правят още по-объркано“, коментира пред БНР бившият социален министър Ивайло Калфин. Управляващите вече обявиха, че първият ден болничен ще се плаща, ако отсъствието е заради гледане на болно дете или при трудова злополука, а основният им мотив е, че хората масово удължават почивните дни с кратки болнични.

„Ако има проблем с фалшивите болнични, то той трябва да се реши, независимо къде ще преместим плащането. Основното за болничните листове е свързано с работата на здравната система. Докато не влезе електронна здравна карта, докато не влезе прозрачна здравна система – с електронно здравеопазване, изписване на фактури и болнични листове, няма как да има добър контрол. Някой трябва да подреди здравната система“, категоричен е Калфин.

Така смята и друг бивш социален министър - Лидия Шулева. Сбъркани са и плащането, и контролът, коментира тя пред Би Ти Ви. У нас осигуровките се събират от НАП, болничните се изплащат от НОИ, а лекарите, които ги издават, са под контрола на здравното министерство. "Щом лекарите издават болничните, нормално е те да се плащат от здравната каса, защото НЗОК може да ги контролира и няма да раздава така спокойно от парите за болнични", смята тя.

В момента, въпреки че и управляващи, и работодатели смятат, че масово се издават фалшиви болнични, реално установените злоупотреби са минимални. През 2018 г. например са издадени над 2.7 млн. болнични листове при 2.2 млн. наети, като броят на болничните расте ежегодно. Въпреки това през м.г. са отменени едва 2419 болнични, а наказаните лекари са 8. 

"Тази идея, че работниците ще спрат да си взимат болнични, защото няма да им се плаща първият ден, по малоумие е равна на идеята да започнем да удържаме по 20% от средствата от всички обществени поръчки, за да спрат работодателите да крадат и да корумпират политиците“, обяви пред БНР президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов. 

„Логично би било болничният да се плаща от осигурителната система, доколкото всички ние плащаме осигурителни вноски за временна нетрудоспособност“, допълни Манолов. Според него източването на социалните системи у нас отдавна се е превърнало в бизнес. „Има регистрирани дружества, в които са назначени обикновено възрастни хора, които не се занимават с нищо друго, освен с това да отчитат болнични листове. Не внасят никакви осигурителни вноски, а теглят средства от тази система. Само в София на органите на властта и на прокуратурата са предадени данни за над 400 такива дружества“, каза Манолов.

Според зам.-председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков подобно предложение не бива да се прокарва между първо и второ гласуване на бюджета, без "всеобхватен и пълен анализ на ситуацията“. Освен това е важно да се изясни кой издава болничните и кой ги ползва и след това да се вземат мерки. „Нашите лични лекари издават само 20% от болничните листове. Голяма част от издадените болнични са в болничната помощ. Това е феномен, свързан със състоянието и негативните тенденции в здравеопазването. Моето подозрение е, че една немалка част от издадените и ползвани дни са в държавния сектор“, каза Бранков. Въпреки това от социалното министерство още смятат, че вариант са мерки спрямо личните лекари - да се ограничи броят дни, за които те могат да издават болнични - от 14 на 7.

 

НАГЛОСТ

"30 г. след прехода народопсихологията не се е променила и проблемът е, че българинът не е достатъчно готов за солидарност, защото той гледа на държавата като на чуждо тяло и желанието да измамиш системата или да спекулираш с нея заема такива мащаби, че държавните органи трудно могат да преодолеят тези дефекти", смята министърът на финансите Владислав Горанов. "Непопулярните решения в политиката са признак на политическа смелост, те показват, че не си на власт самоцелно, защото понякога средата се променя с правилни решения, които не се харесват на всички“, обяви той пред БНТ и натърти, че докато не възприемем като ценност, че всеки солидарно трябва да допринася за обществото, ще си останем бедни.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Какви документи са нужни за схемата 60:40

31.03.2020

Обновена

2837
Горанов: Ще заемем милиарди, нали искате да харчите

29.03.2020

Обновена

9422 69
Горанов май ще се извини за "маргиналите"

28.03.2020

Обновена

4638 20

Коментари

venchev

Г-н Горанов е явно от много солидарните хора, защото е богат, съдейки по данните от медиите за апартаментните му възможности....доста солидарен път чака огромното множество от българите...явно по този път ще има и солидарни жертви...и солидарно солидно губещи...въобще солидариатно общество...

Паисий2

Прав е господин министъра, защото ако бяхме солидарни щяхме да се сберем поне 100 пъти със сопите и да натирим от управлението тия дето ни ограбват!

Хулиган

той гледа на държавата като на чуждо тяло

Чистосърдечно си признавам, точно така гледам.

Нещо повече, сигурен съм, че това чуждо тяло е туморно образование, неизвестно защо наричано от малкото вампирче Горанов "държава".

И съм убеден, че туморите трябва да бъдат премахвани хирургически...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/darzhav...

dobadoba

Така-така.

Тази година - първият ден болничен.

Догодина - първият месец от пенсията за инвалидите.

Зер и там половината са фалшиви.

⚓️

Патриот е - душа дава

за наука, за свобода;

но не свойта душа, братя,

а душата на народа!

Интервал

dobadoba ?

dobadoba

https://chitanka.info/text/9038/8

⚓️

Докато миналата година Манолов и Ко станаха за смях с вдигането на минималните осигурителни прагове по инициатива на синдикатите(не знам друго такова ЧУДО по света профсъюзи да искат вдигане на данъци), тази година се очертава друго такова.

nobody2

аз солидарността я разбирам така:

да живея под наем и да ме е страх от земетресения. и горанов да сподели с мен собствената безопасност и безплатното жилище.

гиди нахално човече...

Георги Александров

НАГЪЛ, ЦИНИЧЕН ГЕРБЕР!

Българинът не е солидарен, защото ако този народ беше солидарен и единен, вие от мафията и олигархията ГЕРБ щяхте да сте по затворите... 

Бедни сме защото ни подлагат на ГЕНОЦИД? 

Интервал

Горанов: Българинът не е готов за солидарност и затова е беден


Министър Влади знае за какво говори. Солидарни хора го подслониха, хубаво нещо е солидарността.

Владислав Горанов: "Непопулярните решения в политиката са признак на политическа смелост, те показват, че не си на власт самоцелно, защото понякога средата се променя с правилни решения, които не се харесват на всички“

Опапването на 1 200 000 000 лв. от здравната каЦа определено беше признак на политическа смелост(явно, ново определение за едни нелицеприятни дейности). Средата определено се промени, а и далеч не всички харесаха това правилно решение.

майор

Детето Му е най-наглото нищо по върховете на тая държавица от доста време...

Hey Joe

Часовникът на Горанов струва само 29500 долара?

https://2.bp.blogspot.com/-de6pbVxkIY8/XcbEaiMhtLI...

И той безпогрешно може да бъде идентифициран като редкия швейцарски модел „Ulysse Nardin Maxi Marine Chronometer”, който се продава за 29 500 долара...

Интервал

Hey Joe, това нищо не означава :) Сигурно и в Ulysse Nardin има солидарни хора, та и затова министър Влади е уточнил "българинът".

Каубой
снимка на Каубой

Солидарни с кой г-н министре? Я ходете да берете гъби ......

Влез или се регистрирай за да коментираш

×