facebook
twitter

България

Неяснотите с водата на Хасково продължават

Енигма е кога ще заработят новите кладенци, както и каква точно течност ще осигуряват
763
 БГНЕС

Неяснотата кога най-после жителите на Хасково ще пият вода от чешмите продължава. През пролетта на 2017 г. в тръбите бяха открити завишени нива на  уран и от тогава, въпреки строителството на нови кладенци, проблемът е нерешен. В последните месеци обаче се добави още една загадка – дали новите съоръжения ще довеждат изчистена вода. Из града се разпространява неофициална информация, че първите проби не показват високо качество.

Изграждането на осем нови кладенеца и два тръбопровода стартира в края на 2017 г., правителството отпусна за целта почти 2 млн. лв. Строежът се забави, което накара в началото на тази година премиерът Борисов да нареди проверка как се изразходват средствата. В средата на пролетта община Хасково рапортува за завършване на част от обектите. Преди няколко дни в парламента информация даде и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова: “Три от подобектите (4 бр. сондажни кладенци в Северна зона и ремонтираните участъци на два главни водопровода) са завършени и за тях има издадено разрешение за ползване. Към настоящия момент са завършени и останалите 4 броя сондажни кладенци. В процес на учредяване са санитарно-охранителните зони за тези обекти, след което ще бъдат предприети действия по въвеждането им в експлоатация”. Именно след създаването на охранителните зони трябва да тръгне “новата вода”, но според хасковски медии предстоят доста процедурни стъпки преди да се случи. През цялото това време кметът Добри Беливанов е в тежък конфликт с ГЕРБ, което в тон с родните политически нрави допълнително забавя процеса.

По-интересни са обаче други думи на Аврамова пред депутатите: “По отношение на това в каква степен ще се подобри качеството на водата анализ може да бъде извършен, след като бъдат въведени в експлоатация всички обекти. Проверките относно качеството на водата за питейни нужди ще бъдат извършени от органите на Министерството на здравеопазването. В този смисъл, след като приключи изпълнението на целия проект и се извършат необходимите проби, ще представим информация по този жизненоважен за населението на Хасково въпрос”. Така Аврамова засега не гарантира качеството на бъдещата вода, което засилва съмненията за чистотата й, а и поставя под въпрос смисъла на целия двумилионен проект.

 

ОЩЕ ПАРИ

През цялото това време общинската управа осигурява минерална вода за училища, детски градини и другите социални заведения. Председателката на местния парламент Таня Захариева съобщи, че през 2018 г. са отпуснати за целта към 200 000 лв., изразходвани почти изцяло, а през настоящата година - 300 000 лв., от които са изхарчени малко повече от половината. Според общинския съветник Георги Пеев обаче общата сума е около 1 млн. лв. Толкова споменава и депутатката Смиляна Нитова, която отправя в парламента въпроса към Аврамова.

Все още няма коментари

Още

Саудитска Арабия има уран колкото за първата арабска атомна бомба

17.09.2020

1021 8
Eмил Димитров: София има вода за 3 години

11.09.2020

2068 19
В Перник пак изчезват колосални количества вода

09.09.2020

7125 17

Влез или се регистрирай за да коментираш