Медия без
политическа реклама

НАТО обяви най-мащабното си авиоучение с българско участие

В него ще се включат 200 самолета и около 10 000 войници

03 Апр. 2023
Американски ядрен бомбардировач Б-52

НАТО обяви, че ще организира най-голямото авиоучение за всички времена в Европа и в него ще вземе участие и България.

От 12 до 23 юни НАТО организира авиационно военно учение "Air defender 2023", в което ще участват 22 държави с повече от 200 самолета от 23 различни типа. От САЩ ще дойдат около 100 самолета, като се очаква да участват около 10 000 войници.

Според уебсайта на Алианса учението ще бъде за координиране на Германската многонационална въздушна група (MAGEKS) 2023 с потенциален принос на САЩ, пише БГНЕС.

Военновъздушните сили на Република България съвместно с Военновъздушните сили на САЩ проведоха тренировка за симулиранo поразяване на цели, съобщава Министерство на отбраната.

Целта е да се подобри оперативната съвместимост, да се предложи възможност за обучение в европейското въздушно пространство и да се демонстрира гъвкавостта и решимостта на НАТО да засили цялостната възпираща позиция във въздушната област в съответствие с Концепцията на НАТО за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона (DDA).

Маневрите ще се проведат в Германия, а участващите страни са Белгия, България, Дания, Финландия, Франция, Италия, Япония, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Полша, Румъния, Швеция, Словакия, Испания, Чехия, Турция, Унгария, САЩ и Великобритания.

 

Американски бомбардировач Б 52 прелетя над България в безпрецедентно учение на НАТО. Алиансът обяви, че общо 6 американски бомбардировача, придружени от 80 изтребителя, са прелетели само за ден над всички членки на организацията.

 

Още по темата