Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Национална карта" ще определя къде какви вузове да има

Илияна Кирилова

Национална карта на висшето образование ще определи в кой регион у нас какъв тип университети и специалности трябва да има. Това решиха депутатите, приемайки на първо четене промените в Закона за висшето образование. Картата трябва да бъде приета от парламента по предложение на МС до 1 г. от влизането в сила на поправките, а дотогава се въвежда мораториум върху разкриването на нови вузове.

Работодателите и синдикатите подкрепят създаването на национална карта, тъй като според тях тя ще стимулира подготовката на качествени кадри за нуждите на пазара на труда. Доста от висшите училища обаче съзират в нея централизиране на решенията за разкриване на нови звена и направления и замяна на академичната автономия с административен подход. Някои ректори са на мнение, че има опасност с акт на парламента да се узаконят структури с ниско качество на образование.

"Нашите държавни висши училища имат нужда да бъдат ръчкани, иначе затъват в самодостатъчност и в провинциалност, защото и пазарът вече не е национален, пазарът е европейски", коментира просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БНР по повод предложените от него договори, които занапред ще трябва да сключва с ректорите.

Промените в закона са доста мащабни - както на ниво факултети и заплати (въвежда се минимална заплата за младите университетски преподаватели), така и при управлението на висшите училища и акредитацията им, която ще позволи при две отрицателни оценки слабите университети да бъдат закрити. Планирано е също така един преподавател да участва в акредитацията само на един вуз.

Още по темата