Медия без
политическа реклама

ИТН подкрепи на първо четене актуализацията на бюджета

16 Юни 2022Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Напусналите управляващата коалиция "Има такъв народ" подкрепиха на първо четене законопроекта на правителството за актуализация на бюджета. Той получи общо 133 гласа "за". Против гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" - общо 104 гласа. Нямаше "въздържали се".

Така актуализацията мина през първото сито с гласовете на ИТН. Миналата седмица във водещата бюджетна комисия законопроектът не получи подкрепа, след като депутатите от партията на Слави Трифонов гласуваха "въздържали се".

Днес ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" обявиха, че няма да подкрепят поправките в бюджета на първо четене. За второ четене обаче те ще направят свои предложения за корекции.

"Добра новина е, че и трите бюджета бяха приети на първо четене, защото няма как да се променят само пенсии и здравни плащания, без да има промени в държавния бюджет. Оттук нататък ще очакваме предложенията между първо и второ четене и ще ги остойностим всички. Очаквам разумен разговор в бюджетна комисия. Миналата година също правихме актуализация в напрегната атмосфера и въпреки това се стигна до разумни промени", коментира след заседанието в пленарна зала финансовият министър Асен Василев.

Обсъжданията започнаха днес към 16 часа с представянето на доклада на бюджетната комисия от председателя ѝ Любомир Каримански (ИТН), който предложи на Народното събрание да не гласува законопроекта на правителството за изменение на държавния бюджет.

Финансовият министър Асен Василев резюмира правителствения законопроект, който предвижда завишаване на разходите с 2 млрд. лв. за пакет от антиинфлационни мерки, които да намалят обедняването на гражданите и да подпомогнат бизнеса.

"С тях оставяме повече доходи в хората чрез намаляване на ДДС за парно и природен газ, нулев данък за хляба и данъчни облекчения за деца, които ще може да се ползват още тази година. Ще бъдат подпомогнати и най-засегнатите групи - пенсионерите и селскостопанските производители. Предвижда се и 25 ст. отстъпка от цената на литър бензин, метан и дизел".

С 2 млрд. лв. се завишава и приходната част на бюджета вследствие на очаквани повече данъчни постъпления и близо 1 млрд. лв. вноска от Брюксел по плана за възстановяване. Така дефицитът остава на сегашните нива от 4,1% от БВП, но таванът за нов държавен дълг, поет през тази година, се предлага да се увеличи с 3 млрд. лв. до 10,3 млрд. лева. 

Коригирана е прогнозата за средногодишната инфлация на 11,6%, а ръстът на БВП е намален до 2,9%.

Най-голямото перо в допълнителните разходи са увеличените пенсии от 1 юли и индексацията на част от тях от 1 октомври, които вчера бяха одобрени на първо четене в рамките на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

"Увеличаването на тавана на дълга не се налага заради увеличаване на разходите, а за да бъде финансиран още тази година падеж на външен дълг през март 2023 г., преди да се увеличат лихвите. Право на Народното събрание е да реши дали това трябва да бъде направено", заяви финансовият министър. 

"Трябваше по-добре да планирате управлението на дълга. Тази емисия трябваше по-рано да се случи, несен или догодина ще бъде безкрайно трудно да се погасяват задълженията, лихвите ще бъдат много високи и страната може да има проблем с ликвидността", посочи Петър Чобанов от ДПС. Той обяви, че антикризисните мерки на правителството и плановете за нови заеми водят страната към инфлационна и дългова спирала, но и към ликвидна криза. 

"Актуализацията задълбочава, а не се справя с обедняването на българските граждани, не повиша конкурентоспособността на бизнеса, не поставя никакви приоритети", заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ. Той посочи, че мерките нямат антикризисен характер, след като не се предвижда увеличение на минималната заплата и няма никаква политика по доходите. Ананиев разкритикува финансовия министър Асен Василев, че е разрушил водената вече 25 години разумна, консервативна фискална политика и изправя пред риск стабилността на държавата. "Планираното повишаване на пенсиите ще натовари допълнително бюджета с огромни разходи в следващите две години  - 3.7 млрд. лв. за 2023 г. и 4.2 млрд. лв. за 2024 г. ", посочи Ананиев.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви антикризисните мерки като "мнима защита" на бизнеса и хората. Според него високата инфлация в страната в голяма степен се дължи на сегашното управление, което се отказало от директен внос на природен газ от Русия. 

Критики бяха отправени и от ИТН. "Преди четири месеца приехме бюджета, с очакване всички политики и реформи в публичния сектор да бъдат остойностени с актуализацията през юни. Очаквахме до юни да има трансформация на публичния сектор. Сега виждаме, че няма подоходна политика, няма анализи, няма го капиталовия фонд за общините, няма реформи", заяви от парламентарната трибуна Любомир Каримански. 

За антикризисния пакет той посочи, че ще доведе до по-висока инфлация и укори управляващите, че на европейски средства за покриване на по-големите разходи, а не на приходи от данъци. "Въпреки това ще подкрепим актуализацията на първо четене", каза Каримански.

Обсъжданията продължават.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата