Quantcast

Медия без
политическа реклама

На Витоша се открива първата зона за шейни

В събота в планината над София ще се проведе спортен празник

20 Яну. 2021
Илияна Кирилова

Тази събота на Витоша се открива първата обособена зона за спускане с шейни. Събитието е в в рамките на "Витоша зимен фест" 2021. Първата специализирана зона за спускане с шейни ще бъде открита със семейна надпревара. Мястото е малко над хижа „Алеко“, на 250 м встрани, до стария ски-влек „Боби“. "От години софиянци се качват с шейни в планината, но там няма къде да ги карат и обикновено малчуганите правят това по ски-писти и пътеки, което навлича гнева на туристи и алпийци. Сега организаторите са оградили и почистили от храсти и неравности обособения район и очакват желаещите да направят първи спускания", коментират от Столична община.

Състезанията с шейни ще бъдат на семеен принцип с елиминации по паралелни трасета с изискване за участие на дете и родител(роднина). Записванията са от 10.00 до 10.45 ч. в деня на феста на специален сет пред х. Алеко. Участието е със собствени шейни и екипировки, като надпреварите ще започнат в 11.00 ч. по 150 м трасе, а в 11.45 ч. ще се състои кратко откриване на новата зона.

Тази година програмата на Витоша зимен фест отново включва планинско колоездене – зимно спускане за време, което ще се организира за пети път в България. Шоуто в планината сега ще започне точно в 11.30 ч. със старт на плаца пред х. Алеко, трасето с впечатляваща денивелация е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на атрактивното състезание. За да може повече хора да се качат в планината, ще бъдат пуснати допълнителни рейсове по маршрута на автобусна линия 66 в деня на Витоша зимен фест. Над плаца пред х. Алеко ще бъде нареден 100-метров гигантски слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като победителят във всяка двойка ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Веднага след това на удължено 200-метрово трасе ще се състои градското първенство по ски-алпийски дисциплини. За поредна зима в празника на „София – евростолица на спорта“ активно се включва „Сдружението на витошките ски и сноуборд училища“. Тази година ски-бягането се завръща по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Така най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации. Стартът на състезанието по ски-алпинизъм ще бъде точно в 10 ч. на плаца пред хижа Алеко.

ПРОГРАМА:

10.00 – 10.45 ч. Последни записвания (съобразно наредбите) – пред х.

Алеко

10.00 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм

10.30 – 12.00 ч. Алпийски ски

11.00 – 12.00 ч. Състезания с шейни (кратко откриване на зоната в 11.45 ч.)

11.00 – 12.00 ч. Търсене на съкровища в снега и демонстрации в Полигона

за работа с лавинна екипировка

11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг

12.15 – 13.15 ч. Ски-бягане - спринт

13.15 – 13.30 ч. Последно награждаване на призьори и закриване

Заб. Награждавания на призьори ще се организират на обновената сцена

пред х. Алеко и веднага след края на съответната надпревара.

Ключови думи:

Столична община, Витоша

Още по темата