facebook
twitter

България

МЗ пак обеща по-леки процедури за лекарствата на децата с рак

45
Снимка: БГНЕС

Родители на деца с онкохематологични заболявания протестираха пред здравното министерство в четвъртък с искане да се улесни достъпът до лекарства за малките пациенти. Те излязоха на улицата, въпреки че вече близо месец се водят преговори с МЗ и здравната каса, а институциите декларират, че процедурите ще бъдат облекчени.

От Сдружението на децата с онкохематологични заболявания припомниха, че проблемът не е решен от 10 години. У нас липсват редица базови медикаменти за лечение на рак, тъй като производителите им смятат позволените пределни цени у нас за нерентабилни. Болниците имат право да купуват подобни лекарства без търг, но за всеки отделен пациент, което затруднява и забавя осигуряването на терапията. Родителите имат обещанието на МЗ, давано и преди, че ще се облекчи редът на доставките - болниците да могат да заявяват определени количества за 3-6 месеца напред, за да няма недостиг.

„Една от първите ни задачи е да елиминираме бюрократичната тежест за родителите на деца с онкологични заболявания. Ще оптимизираме обхвата на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарствени продукти. Родителите няма да се занимават повече с документация. Това ще се случва на ниво болница - здравна каса", каза зам.-министър Жени Начева. Тя обеща, че промените ще са факт от септември.

 

Все още няма коментари

Още

Проверява се безопасността на лекарства, съдържащи ранитидин

17.09.2019

3304 18
Част от протоколите за скъпи лекарства ще са с по-дълъг срок
Подаваме сигнали за липсващи лекарства на нов сайт

09.09.2019

165

Влез или се регистрирай за да коментираш

×