Медия без
политическа реклама

МЗ не забеляза промени в медицинската експертиза

Според протестиращи майки обаче всеки втори е ощетен от новия ред

06 Февр. 2019АНА АТАНАСОВА
Илияна Кирилова

Дългоочакваният анализ на действието на новия начин, по който се определя степента на увреждане от ТЕЛК, се оказа уверение, че нищо особено не се е променило в медицинската експертиза.

"Няма съществена промяна в общия брой на инвалидността в страната при новата и предишната наредба. Изводите в анализа показват, че няма промяна в броя на жалбите. Отчитат се динамика и отклонения в отделните възрастови групи, като причините за това са или в резултат на подобрен здравен статус, или в резултат на административни решения на ТЕЛК комисиите, които в момента се проверяват", обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

От август е в сила нов ред за определяне на степента на нетрудоспособност, от която зависят и социалните придобивки на хората с увреждания. Вече проценти се дават само за водещото заболяване, а не за сбора от всички диагнози. Това според организации на хора с увреждания ощетява редица болни хора и ги лишава от различни помощи. Според МЗ така се елиминират субективният момент и злоупотребите - тъй като не лекарят преценява на кое заболяване колко процента да даде, а също и се осигурява справедливост - хората с по-тежки увреждания ще получават повече проценти.

Сега обаче се оказва, че за 6 месеца нищо не се е променило, поне според анализите на МЗ. Според онлайн анкета на гражданската инициатива "Системата ни убива всички" всеки втори човек с увреждания, който е минал за преосвидетелстване от ТЕЛК през последните шест месеца, е получил по-ниски проценти и е в по-ниска категория на инвалидност. Данните са от 72-ма души и не са представителни, но засега са единствените, тъй като от МЗ не пожелаха да оповестят такива.
 
От МЗ очакват предложения за промени от неправителствените организации. Повечето от тях искат отмяна на новия ред, а от "Системата ни убива всички" - и оставката на Кирил Ананиев.

Жени Начева отново обясни, че МЗ работи по мерки за подобрение на контрола и организацията на ТЕЛК. „По-засилен контрол в целия ход на лечение на пациентите и така наистина хора, които са болни и с тежки заболявания, ще могат да бъдат проследявани не само на ниво ТЕЛК-комисия, но още от възникване на заболяването. Дългосрочните мерки, които бяха представени още лятото в МТСП, ще отнемат малко повече време. Те са свързани с цялостна промяна на оценка на работоспособността”, посочи още Жени Начева. Идеята на социалното министерство е занапред да се оценява не само степен на увреждане, а и степен на работоспособност.

 

Е-ТЕЛК

„Имаме намерения системата на ТЕЛК и НЕЛК да се интегрира не само със системата на Агенцията на хората с увреждания, но и със системата на НЗОК, като информацията ще обхваща целия здравен статус на лицата и решенията ще се взимат по-независимо. Електронният профил ще заработи през февруари, но той ще се надгражда с допълнителна информация“, заяви заместник здравният министър. 

Още по темата