facebook
twitter

България

МОН отпуска над 1 млн. лв. за подкрепа на ромски ученици

Министерството ще финансира проекти за взаимодействие на родители и деца от различен етнически произход
1373
 Илияна Кирилова

1.02 млн. лв. за подпомагане на ромските ученици ще разпредели към родните училища Центърът за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинствa (ЦОИДОЕМ) към просветното министерство. Това става ясно от публикувана в сайта на центъра покана към учебните заведения да кандидатстват с проекти, подпомагащи процеса на приобщаване на учениците от уязвимите групи. В края на срока за кандидатстване, който изтече в петък, интерес бяха проявили 80 кандидати, съобщиха от центъра пред "Сега".

Министерството ще финансира проекти за взаимодействие на деца от различен етнически произход с общо 150 хил. лв., като максималното финансиране на проект е 15 000 лв. По-голяма сума се отпуска за проекти от същия характер, но насочени към взаимодействие на родители от различен етнически произход - до 20 000 лв. на кандидат, общо 240 хил. лв. Целта и на двата приоритета е да се създава благоприятна мултикултурна среда в училище. Средства се отпускат и за десегрегация, както и за превенция на вторичната сегрегация. Шефът на ЦОИДОЕМ Мануела Радева коментира, че средствата по програмата реално ще са общо около 700-800 хил. лв., тъй като центърът има да се разплаща по предишни проекти от миналата година.

За приобщаване на ромските ученици се отпускат средства и по още една програма, чийто бюджет също е 1 млн. лв. Към момента за нея са избрани шест общини - Габрово, Дупница, Стара Загора, Самоков, Твърдица и Берковица. Кметовете ще могат да осигурят безплатен транспорт за ученици, посещаващи сегрегирани училища, да закупят учебни пособия за ученици до 7-и клас, включени в процеса по десеграгация, да организират срещи с родители и т.н. Наскоро МОН удължи срока за кандидатстване по тази програма до 15 октомври заради слабия интерес към нея.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Училища затварят повторно заради грип
От 1-ви до 4-и клас децата ще учат на индивидуални чинове
Правилата за приема след 10-и клас вече са готови

Коментари

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Така е . Щом е за циганетата има пари. Ама нали родителите им гласуват за ДПС. А пък финансовия министър е квота на Шиши.
Вова

Разделянето на учениците по етнически принцип е нарушение на конституцията.

По тъпанарско решение трудно може да се измисли.

вила

Няма държавен документ.че е ром.Как ги определят??

майор Цепеняков

ЦОИДОЕМ, ЦОИДОЕМ... Как се пише: оченик или ученик?

Интервал

Отново кинти за проектаджии, да не говорим, че си е чиста дискриминация - финансиране по етнос. Има ли поне един от тез идиотски проекти, който да е сработил?? А сигурно се наляха милиарди за цялото безвремие наречено Преход. Съд за МОН, а и всеки е свободен да се обяви за циганин, за да получи помощ.
Поне гербавите приоритети са ясно видни за пореден път.

slavabg

Ха ха ха, докато дават шапка пари за дете, никой няма да иде на училище, ако ще да ръсят по илядо евро на шебек ?

 

Тоз диса кой да ги прай? ... комшийта ли и после  кой ша ги гледа? А немой ли наместо да оди на чилише, да оди да проси и крадне?  тоз пари няма време за глупости ?

shipka3

Тези главанаци или главоци за пореден път проверяват ще сработи ли поговорката ,,Докато гонят дивото, изтърват питомното”!

Бойко, спиш!!!

rorik

Никой не е делил циганчетата. Там обаче където циганчетата станаха мнозинство , простотията стана мнозинство.

Тенденцията е българчетата да бягат от тези училища и да търсят други дето обстановката е по нормална.

Така че парите трябва да се дават на българчетата че си късат нервите да търпят простотия.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш