Quantcast
Милиони фалшиви долари и евро са пачетани в столичен университет | СЕГА
facebook
twitter

България

Милиони фалшиви долари и евро са пачетани в столичен университет

Прокуратурата видя схема за трафик на фалшиви пари към Западна Европа
645
 ПРБ
Експертиза ще провери качеството на фалшификатите.

Прокуратурата задържа мъж и жена, за които е установено, че са изработвали неистински парични знаци. Печатарницата е била скрита в помещение на Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София.

Там разследващите открили около 4 000 000 фалшиви щатски долара, с номинал от 100 долара,  около 3 600 000 евро, метални клишета за поставяне на релефни изображения върху банкноти от 100 и 500 щатски долара, фотоплаки с изображения на еврови банкноти, акцизни бандероли, серийни номера, свидетелство за регистрация на автомобил, листа с изображения на осигурителна нишка на 50 евро, дискове, съдържащи предпечат за изготвяне на еврови банкноти, печатна машина и др.

Работата по случая е започнала преди няколко месеца. В резултат на предприетите действия по разследването на престъплението са установени извършителите - 49-годишният И.Н. и 54-годишната Д.А. Двамата работели като печатари. Към настоящия момент са разпитани свидетели, изготвена е експертна справка за истинността на иззетите банкноти и са назначени експертизи.

Ректорът на ВТУ „Тодор Каблешков“ проф. Даниела Тодорова обясни по-късно, че фалшивите пари са открити в помещение, което е било отдадено под наем на фирма. „Ние оказахме пълно съдействие на органите на реда. От нас СДВР изисква да отговорим дали определен човек има трудов договор с нас. Заявявам пред вас, че договор с такъв човек няма. Официална информация за печатане на фалшиви банкноти в печатница в университета не съм получила“, обясни Тодорова.

Двамата задържани не са осъждани, нямали и криминални прояви до момента. Разследващите обаче подозират, че са част от по-сериозна схема за трафик на фалшиви пари към Украйна и Западна Европа. Мъжът и жената приемали поръчки за печатане на парите, като получавали около 10% от стойността на поръчката. Тепърва ще бъде анализирано качеството на банкнотите, но според МВР то е на добро ниво.

Обвиняемите са задъжани за 72 часа, след което прокуратурата ще иска от съда постоянен арест.

Още

Гешев жегна Кирил Петков с подалия оставка канцлер Курц

06.12.2021

Обновена

7055
Шефът на БНБ: Трендът е към надуване на имотен балон

06.12.2021

3757
Прокуратурата подхвана скандала в ДКК

03.12.2021

Обновена

1235