Медия без
политическа реклама

Милиони цигари и тонове тютюн са открити в незаконна фабрика в Севлиево

МВР и митниците: Нов наркотик заля пазара у нас

21 Апр. 2023Обновена
Фабриката за цигари в Севлиево
Агенция Митници
Фабриката за цигари в Севлиево

4 млн. къса незаконно произведени цигари и 3 тона и половина тютюн са установени при разкриването на нелегална фабрика в Севлиево. Това съобщиха на брифинг представители на прокуратурата и Агенция „Митници“, цитирани от БТА.

„Вчера установихме тежко умишлено престъпление и бяха предприети неотложни следствени действия. Разследването се води от митнически инспектор и под наблюдението на Районна прокуратура – Габрово. За престъплението е предвидено лишаване от свобода за срок от две до осем години“, посочи Таня Недкова, апелативен прокурор от Велико Търново. 

По думите ѝ квалификацията на престъплението е съобразена със събраните доказателства, тъй като действително установените количества тютюневи изделия са в големи количества. При разследването са направили впечатление добрата организация и високотехнологичното оборудване. 

Успех за ГДБОП и Специализирана прокуратура.  Разкрита е нова фабрика за незаконно производство на цигари, съобщи главният прокурор Иван Гешев в Туитър. Отново е предотвратена щета за бюджета, което значи повече повече за гражданите.  Продължаваме.  допълни Гешев.

„На този етап разследването е в начален стадий. Към момента има задържани две лица, те са собственици и съответно ползватели на помещението. Съпричастността им към производството на този етап не е доказана. При проверката, машините са произвеждали цигари. Установени са седем чужди граждани, те са разпитани в качеството на свидетели, те не са задържани. Предстоят огледи и разглеждане на наличните доказателства. Задържаните са местни хора, на средна възраст", съобщи Маруся Димитрова, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство.

Голяма нелегална фабрика за производство на цигари е разбита в производствено хале в индустриалната зона на Ботевград. Там е осъществяван пълен цикъл на изработка, съобщават от МВР. Открити са суровина, машини за производство на цигари, както и опаковъчни машини.

Около 10:40 ч. сутринта на 20 април, служители на Агенция „Митници“ и ДАНС са извършили проверка в производствено помещение в град Севлиево и са установили инфраструктура за производство на тютюневи изделия. Фабриката е била напълно оборудвана с независимо електрозахранване. При проверката са установени близо четири милиона къса цигари и над 3500 кг готов за влагане тютюн, заедно с 35 палета с тютюнев шкарт с бракувани цигари. Щетата за държавата от незаплащане на акциз е 1,5 млн. лева, посочи заместник - директорът на Агенция „Митници“ Пламен Павлов.

Предполага се, че фабриката работи отскоро, предвид многото наличен брак. Такава технологична линия е следвало да бъде настроена, за да функционира изрядно. Произведените тютюневи изделия са предназначени за износ, марката цигари не е позната на българския пазар. Преценката е направена на база количеството брак, допълни Павлов. 

 

МВР В над 1000 търговски обекта са открити наркотични вещества-аналози на марихуана

В над 1000 търговски обекта бяха извършени проверки. Установени са продукти, аналози на марихуана, съобщи на брифинг главният секретар на Министерството на вътрешните работи Петър Тодоров.

Директорът на "Национална полиция" Атанас Илков поясни, че са проверени 1032 търговски обекта в цялата страна, където се съхраняват и се предлагат такива наркотични вещества, забранени от закона. Става въпрос за търговски обекти, в които се продават електронни цигари. Иззети са 5670 аналози на наркотичните вещества, които се предлагат с неясни документи. Образувани са 13 досъдебни производства, задържани са 11 лица.  Изведохме от търговската мрежа огромно количество лесно достъпни до подрастващите вещества, каза Илков, цитиран от БТА.

Тодоров заяви, че борбата с наркотрафика и наркоразпространението е приоритетна задача за МВР и тя има резултати. Беше разкрита голяма лаборатория за отглеждане на канабис в Сливенско преди около две седмици, вчера имаше голяма операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в София и Костинброд, при която бяха задържани пет лица за разпространение на наркотици, посочи главният секретар на МВР. 

Стефан Бакалов от "Агенция митници" каза, че употребата на наркотици се влияе от модните тенденции, затова е важно институциите да реагират своевременно. Бакалов поясни, че хексахидрокарабинола е синтетичен канабиноид, който в последните два-три месеца направи мощна експанзия в България. Затова тези действия бяха ефективни, заяви той. Тази съставка предстои да бъде категоризирана като наркотично вещество от нашето законодателство, допълни Бакалов.

5670 продукта с хексахидроканабиол, познат и като HHC, аналог на марихуаната, са били иззети от магазинната мрежа в страната при акция на МВР и агенция "Митници". Това съобщи на брифинг шефът на полицията Атанас Илков.

Операцията била вчера и е наредена от главния секретар на МВР Петър Тодоров. Тя била по повод постъпила във ведомството и в агенция "Митници" информация, че веществото е станало хитово и се предлага полулегално в магазините и в различни сайтове.

По време на акцията са задържани 11 души. "Това е един добър резултат, успяхме да изведем едно огромно количество, което беше достъпно до подрастващите и децата", каза Илков. И посочи, че хексахидроканабинолът вече е добавен в наредбата за забранителните вещества и се очаква скоро тя да бъде обнародвана.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ДАНС, Селиево, митница, цигари

Още по темата