facebook
twitter

България

Медицинските сестри ще блокират пътища

Не сме усетили нищо от отпуснатите 50 млн. лв., твърдят протестиращите
75
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Специалистите по здравни грижи организираха един национален протест пред Министерския съвет през май. Следващият е планиран за септември.

Протестите на медицинските сестри - в различни градове и под различна форма, продължават. Специалистите по здравни грижи продължават да предупреждават, че все още не са получили нищо или почти нищо от отпуснатите от кабинета преди месеци 50 млн. лв., за които от здравното министерство увериха, че ще отидат за ръст на заплатите на сестрите.

Искането на специалистите по здравни грижи е стартова заплата от 1120 лв., т.е. две минимални заплати за страната, при положение че у нас има доста места, където възнагражденията не достигат дори заложените в колективния трудов договор 900-950 лв. Затова и протестите продължават. "С планираните протести ще се опитаме да блокираме системата", заяви пред БНР един от организаторите Мая Илиева.

"От днес (вторник - б.р.) започва от Стара Загора протест с шествие. Утре пред болница „Токуда“ ще има блокиране на движението. В болницата започна агитация срещу мен, събиране на подписи и натиск. Колегите от градовете са решили, че ще дойдат в моя подкрепа. Аз внесох уведомление до работодателите ми за това, че искаме да протестираме на 12 юни в болницата, но ми беше забранено. Искаме да осъществим и гладна стачка, естествено, и тя беше забранена. Има официален отказ за това да се протестира в болницата и да се правят каквито и да били други протестни действия“, коментира Илиева.

Следват протести в Кърджали - в петък ще бъде блокиран изходът за магистрала Маказа. На 18 юни във Враца ще има протест пред болницата и блокиране на пътя пред нея. На 21 юни в Пазарджик ще бъде блокирана магистралата за Пловдив. От 26 юни започва ефективна стачка в Троян. Във Видин тя ще бъде една седмица – от 13 до 20 юни, а след това ще има масови оставки, обясни Мая Илиева. Тя повтори, че никой не е усетил нещо от отпуснатите от правителството 50 млн. лв. "Хората от различни градове коментират, че няма увеличение. Ако има такова, то е между 50 и 80 лв.“, обясни Илиева. 

Ключови думи:

медицински сестри
Все още няма коментари

Още

Медсестрите отиват в МВР със сигнали за нарушения в болниците

19.12.2019

854 1
Медицинските сестри са на път да бъдат излъгани отново

19.12.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

1613
Победата над властта е на един протест разстояние

19.12.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5665 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×