facebook
twitter

България

Кранчето за дарения на МВР продължава да тече

Столичната община е рекордьор по щедрост за първите 3 месеца на годината
275
 Илияна Кирилова
Силовото ведомство продължава да не отказва подаяния въпреки щедрия си бюджет.

Въпреки щедрия си бюджет от над 1.1 млрд. лв. Министерството на вътрешните работи продължава да не отказва подаяния за стотици хиляди. Само през първото тримесечие силовото ведомство е отчело 202 698 лв. дарения, става ясно от публикувана справка на сайта на МВР.

Рекордьор по щедрост за първите три месеца от годината е Столичната община, която е подарила на отдел "Пътна полиция" на СДВР камера модел ARH CAM S1 за фотографиране на автомобилите, превишили допустимата скорост. Към нея са дарени и куфар, външна батерия, GPS антена, захранвания и кабели, две тъчскрийн писалки, интернет рутер, триножници и ръкохватки. Всичко това е оценено на 110 хил. лв. Софийската областна администрация е дала лек автомобил "Пежо" на ОДМВР.

Селската община Тунджа е откъснала от залъка си 10 000 лв. за областната дирекция на полицията в Ямбол за "обзавеждане на работни кабинети на служителите в РУ-Тунджа". Кметството в Бургас е подарило на "Пътна полиция" 10 250 лв. в "оборудване-анализ и лаптоп и принтер". Община Варна  се е погрижила за сигурността на мотополицаите от специализираната група за бързо реагиране "Сигма". За тази цел са дарени защитни каски, бонети и "защитни якета" за 9884 лв. Петрич от своя страна е купил на районното полицейско управление в града и на ОДМВР-Благоевград тестове за наркотици и "дрегер анализатор" на обща стойност 10 250 лв. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив е била далеч по-скромна. Тя е дарила на полицаите в града автомобил ВАЗ за 1300 лв. и гориво за едва 26 лв.

Главна дирекция "Гранична полиция" е получила от посолството на Израел в България няколко вида пистолети "Глок" и автоматично оръжие за общо 21 340 лв. В списъка с дарителите отново присъства едноличната държавна фирма „Безконтактни мултиплексорни вериги” (БМВ). Освен че е подарила на МВР два вида 9 мм пистолети за 1200 лв., дружеството е дало още "работен проект за преустройство на имот, находящ се в гр. София, бул. "Княгиня Мария Луиза" 91", който по техни изчисления струва 25 хил. лв. През 2018 г. БМВ дари „инвестиционен проект“ на стойност 163 200 лв. на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Първоначално фирмата беше под шапката на МВР, след което през 2014 г. премина под контрола на транспортното министерство. Две години по-късно фирмата тихомълком беше прехвърлена обратно на МВР. Оттогава се възстанови порочната практика министерството да си прави дарения чрез фирмата си.

Ключови думи:

МВР, дарения, общини, полиция
Все още няма коментари

Още

Бюджетът на МВР ще получи допълнително над 400 млн. лв.
Община Дългопол ще изследва 1000 души с бързи тестове

28.03.2020

Обновена

21393 66
Човек от КПП: Тръгвам сутринта, а стигам на работа по обяд

27.03.2020

Обновена

62060 67

Влез или се регистрирай за да коментираш

×