Медия без
политическа реклама

Корупцията по "високите етажи" тормози най-много българския бизнес

80% от родните предприемачи не виждат кой може да накаже покварените политици, сочи „Евробарометър“

11 Дек. 2019
Pixabay

Подкупите и шуробаджанащината са водещи сред всички тегоби на бизнеса в България. Над половината предприемачи у нас сочат рушветите (51%) и покровителството над определени компании (57%) като проблеми, с които се сблъскват в своята страна, показва проучване на „Евробарометър“, поръчано от Европейската комисия.

Сред лошите практики най-често (46%) се споменава финансирането на политически партии в замяна на обществени поръчки. На следващо място (39%) българските бизнесмени сочат даването на "подаръци" и пари под масата. Половината анкетирани смятат, че заради корупция не са успели да спечелят публични търгове или процедури за възлагане на обществени поръчки.

С данъчни измами и укриване на ДДС са се сблъсквали 26 на сто. Всеки четвърти предприемач в нашата страна споделя, че е наблюдавал прояви на "връзкарство" – към приятели и членове на семейството в бизнеса (27%) или в обществените институции (26%).

Преследването и наказването на корупционните престъпления по високите етажи остава сериозен проблем. 48% от анкетираните смятат, че дори дребните корупционни престъпления не получават адекватно наказание. 

Допитването на „Евробарометър“ показва отчайващи резултати по отношение на очакванията на бизнеса у нас за мерките спрямо участващите в корупционни практики. 68% въобще не вярват, че виновните ще бъдат заловени или дори докладвани на полицията или прокуратурата. Още повече – 70%, не смятат, че на подобни хора ще им бъдат повдигнати обвинения или ще бъдат изправени пред съда. Дори и да се стигне до такъв етап, 77% твърдят, че няма вероятност на престъпилите закона да бъдат наложени глоби или да влязат в затвора.

 

ОПАСЕНИЯ

Българските бизнесмени, също както останалите предприемачи в ЕС, се тревожат силно от бързо променящото се законодателство и политики (61%), сложността на административните процедури (64%) и липсата на процедури за събиране на дългове (46%). Прави впечатление, че у нас данъчните ставки, ограниченията, които налага трудовото законодателство, и достъпът до финансиране не са толкова сериозен повод за притеснения за бизнеса у нас, колкото в останалите европейски държави. Например достъпът до кредити е проблем за всеки четвърти български предприемач, а в ЕС като цяло – за всеки трети.

 

НЕДОВОЛСТВО

Повечето българи (55%) не са доволни от начина, по който функционира демокрацията в нашата страна, показва друго проучване на "Евробарометър", поръчано от Европейския парламент. Точно по обратния начин гледат анкетираните на демокрацията в ЕС, която се радва на 52% доверие. Също такъв е делът на българските граждани, които твърдо вярват, че членството на страната ни в ЕС е нещо добро. Едва 9% са на обратното мнение. Всеки трети няма позиция. Странното е, че въпреки доверието им в демократичността на ЕС 43% от интервюираните смятат, че гласът им в не се чува в съюза. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата