facebook
twitter

България

Конституционният съд ще решава дали бизнесът да спонсорира партиите

88
 Илияна Кирилова
Румен Радев

Конституционният съд ще се произнесе дали отмяната на забраната партиите да получават дарения от фирми и НПО-та е съобразена с основния закон на страната. Това ще стане по искане на президента Румен Радев, което той внесе в КС вчера.

Жалбата пред съда е единственият начин, по който могат да бъдат възпрени скандалните промени в Закона за политическите партии и Изборния кодекс, прокарани от ГЕРБ и ДПС. Причината е, че в средата на юли парламентът отхвърли ветото на държавния глава върху поправките в закона за бюджета, с които беше наложен новият модел на партийно финансиране. За отбелязване е, че държавният глава не атакува другата радикална новост, за която партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган се споразумяха – държавната субсидия за правоимащите партии да бъде намалена от 11 лв. на 1 лв. на действителен глас.

Както преди, така и сега Радев обосновава съпротивата си срещу промените с аргумента, че подкопават конституционния строй. Той посочва, че корпоративните спонсори преследват икономически интереси и затова ще се „насочат към политическите партии във властта, тъй като те участват във формирането и провеждането на държавната политика, както и в разпределението на публичните ресурси“. По този начин се създава опасност да бъде преодоляна конституционната забрана „нито една политическа партия да не се утвърждава като държавна“, смята президентът. И заключава: „Сливането на партия и държава ще доведе до подмяна на конституционния модел на държавното устройство и управление, без да е извършена промяна в конституцията“ и ще застраши демократичните устои на българската държава.

Все още няма коментари

Още

Върховните съдии искат КС да отмени кариерните бонуси за ВСС
КС пита щаба и контращаба за Закона за здравето
Адвокатурата оспори пред КС одържавяването на лотариите

15.05.2020

2190 12

Влез или се регистрирай за да коментираш