Медия без
политическа реклама

Кабинетът осигури по 50 лв. към пенсиите за юни

26 Май 2021
БГНЕС
Гълъб Донев

50-те лв. към пенсиите на всички пенсионери за юни са осигурени. Това обяви днес социалният министър Гълъб Донев след заседание на правителството. Сумата е около 104 млн. лв. и не беше планирана в бюджета - от април насам за добавките се решава месец за месец.

Осигурихме средствата чрез икономии от разходи, включително и за определени политики и програми, издръжка, персонал. Част от средствата са и от преизпълнение на приходите от осигурителни вноски в държавното обществено осигуряване, уточни Донев.

Заявката на служебния кабинет е да плаща добавките до края на мандата си, а още на първото си заседание обяви, че парите за това ще бъдат намерени. Това означава, че пенсионерите ще получат по 50 лв. и през юли.

Добавките към пенсиите започнаха да се плащат от миналия август. За отпускането им няма условия - получават ги всички пенсионери, независимо дали са под или над линията на бедност, или получават тавана на пенсиите - 1440 лв., т.е. Борисов реши да подпомага дори възрастните, чиито доход е около средната работна заплата за страната.

В бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година средства за добавките бяха предвидени до март включително. След това Борисов ги удължи предизборно с още два месеца.

Ключови думи:

добавки, пенсии

Още по темата