Медия без
политическа реклама

Кабинетът обещава 750 млн. лв. до Нова година по схемата 60/40

След като за половин година раздаде едва 318 млн. лв. с мярката, правителството се надява за три месеца да плати двойно повече

05 Окт. 2020
Вицепремиерът Марияна Николова председателства поредното виртуално заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество.
Министерски съвет
Вицепремиерът Марияна Николова председателства поредното виртуално заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество.

Мярката 60/40 ще продължи да действа до края на годината, предвижда проект на постановление, одобрен днес от националния съвет за тристранно сътрудничество. Промените в действащото постановление 151 за третия тур на схемата не са съществени. Очакванията обаче отново са големи - според доклада към проекта третото издание на 60/40 ще има бюджет от 750 млн. лв. и цел запазване на 200 000 работни места. За схемата първоначално бе предвиден 1 млрд. лв. във фонд "Безработица" на НОИ. По първото постановление - 55, действащо до юли, бяха платени около 186 млн. лв. за запазване на заетостта на 179 741 работници. По второто издание на мярката (постановление 151) до 25 септември 2020 г. в Агенцията по заетостта са постъпили над 5 хил. заявления за изплащане на средства за над 144 хил. наети лица. НОИ е изплатил към същата дата 131.9 млн. лв., посочва социалният министър Деница Сачева в доклада към проекта.

Както и досега, държавата ще плаща 60% от осигурителния доход и осигуровките на фирмите за служители в няколко ситуации - ако работата им е преустановена заради извънредното положение/извънредната обстановка; ако са работили на непълно работно време; ако ползват принудително платен отпуск; ако са запазени на работа след подадено уведомление за масови уволнения в периода 13 март - 30 юни.

Специално изключение има за работници и служители в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство", за които няма нужда да е налице нито едно от горните условия. От 1 октомври към хотелиерството се добавя още един сектор - пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде, като става дума за случайните превози. Право на участие в 60/40 имат и работодатели, които са декларирали спад на приходите от продажби с не по-малко от 20 на сто за месеца, предшестващ кандидатстването, спрямо същия месец на предходната година.

За повече актуалност с промените се променят периодите, които се приемат за базови - за новите три месеца от схемата например работодателят ще е длъжен да запази нивото на осигурителния доход към август, а преди беше към май.

 

Последвайте ни и в google news бутон