facebook
twitter

България

Излизат нови скандални факти около осиновените близначки в САЩ

Документи на американската прокуратура сочат, че децата са тормозени от самото начало
2 626
 БГ Войс

За нови разкрития по случая с двете малтретирани български деца, осиновени в САЩ, съобщава "БГ Войс" въз основа на новополучени документи. Информацията в тях показва, че контролът при тези осиновявания не е ефективен и трудно може да покаже реалната ситуация, в която попадат децата.

Както е известно, американските власти спасиха от системен тормоз две българчета, осиновени от американско семейство през 2011 г. Близначките са израснали по домовете у нас и заминават за новото си семейство, когато са 7-годишни. Заради това, че са по-големи, а едното дете е с умствена изостаналост, осиновяването им преминава по специална процедура, при която сроковете са съкратени, а основна роля играят посредническите агенции за осиновяване в чужбина.

След като за случая се разбра в България, Министерството на правосъдието обяви на спешен брифинг, че е изненадано от развръзката с двете българчета. Според официалните изявления на правосъдното министерство всички получени у нас доклади до края на 2013 г., когато е и крайният срок на двугодишния следосиновителен мониторинг, сочели, че близначките са се чувствали много добре в новото си семейство. По думите на директора на дирекция “Международна правна закрила на детето и международните осиновявания” Милена Първанова, отчетите на социалните служби на САЩ сочели, че в края на 2013 г. децата вече са добре адаптирани към американското си семейство. По това време Марк и Мелиса Макгрегър заедно със осемте си биологични деца и двете осиновени момичета живеят във Вашингтон. След последното си посещение в дома на Макгрегър на 1 ноември 2013 г. социалният работник бил отбелязал в доклада си, че между двете деца и новите им родители се наблюдава изключителна привързаност, подчертаха от българското Министерство на правосъдието. 

Новополучени от "БГ Войс" съдебни документи обаче сочат, че през същата 2013 г. срещу осиновителите на двете близначки Марк и Мелиса Макгрегър вече тече разследване от страна на Отдела за закрила на детето в щата Вашингтон. Това потвърждава и информация от прокуратурата на САЩ, изискана от изданието, както и документи, получени по закона за достъп до обществена информация. От Отдела за закрила на детето във Вашингтон са потвърдили за воденото от тях разследване, но  са отказали да коментират специфични детайли по него. Документите, получени от прокуратурата, сочат, че двете осиновени българчета са били жертви на издевателства от страна на осиновителите си още в щата Вашингтон, а в момента, в който започва разследването, семейството започва да се мести от щат в щат, за да избегне проверката. Децата пък преминават към домашно образование, за да нямат контакт с външния свят. 

КАКВО СЛЕДВА

В момента двете А. и М. са под закрилата на социалните служби в Мисури, съобщава още вестникът на българите в САЩ и Канада. Техните осиновители Марк и Мелиса Макгрегър ще трябва да се явят в съда на 6 септември, за да отговарят за системния тормоз, на който са подлагали децата - те са живели при много примитивни условия, нямали са достъп до медицинска грижа, често са наказвани с глад, бягане по чакъл с боси крака, затваряне в тъмна или много гореща стая. На 8 юли, когато властите ги откриват след получен сигнал, при височина 1.52 м едното тежало 40 кг, а другото – едва 34 кг. От документите, внесени в съда, става ясно, че са образувани две отделни производства по случая. Информацията в тях сочи още, че на същия 8 юли семейството се е обадило на адвоката си и той се е заел със случая. Докато траел огледът на къщата, Марк Макгрегър пък успял да излезе и да смени телефона си. Двамата осиновители са пуснати под гаранция от 100 хил. лева.

Според коментарите на генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев американската страна ще направи задълбочено разследване по случая. Според него децата, които вече са американски граждани, вероятно ще бъдат изпратени в приемно семейство.

 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Картонени корони "в чест" на клетвата на Лукашенко

24.09.2020

970 31
САЩ разшириха списъка с антируски санкции

23.09.2020

2187 25
САЩ правят коалиция срещу завършването на "Северен поток" 2

22.09.2020

Обновена

6052 64

Коментари

Кире

Да посочим, че става дума за евангелски сектанти. Поради что, впрочем, сектантите са тъй активни в услугите да деца? И ето кво ми попада: https://m.struma.com/publikacii/uvolniha-me-disciplinarno-zashtoto-ne-si-zatvaryah-ochite-i-ne_7621/#addcomment

 

А че у нас все евангелисти пропагандират домашно образование също не е случайно. Кой ще ни спаси от сектите, че нали има свобода на религията?

Slava
снимка на Slava

Държавата ни в лицето на МП е виновна, че е разрешила осиновяване  на българчетата от семейство с осем деца? Само от този факт на чиновниците трябваше да им светнат не една, а десет червени лампи.

Влез или се регистрирай за да коментираш