facebook
twitter

България

Инспекторатът на ВСС си призна за двоен аршин

4598
ИВСС
Не всички нарушения на етиката заслужават проверка, съобщи пресцентърът на Точкова.

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) не се впечатлява, че председателят на Апелативния спецсъд Георги Ушев е посетил кабинет на съдия от долната инстанция, за да осигури светкавичното придвижване на делото за ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Драстичната постъпка бе установена от Върховния касационен съд.

"Сега" попита инспектората дали е сезиран във връзка с поведението на Ушев, както и смята ли главният инспектор Теодора Точкова, че такива действия на административен ръководител нарушават етичните норми. След цяла седмица размисъл от инспектората направиха удивително признание: "Не всички нарушения на етичните норми и правила за поведение на магистратите предизвикват извършване на проверка. В този смисъл евентуални нарушения на Кодекса за етично поведение не подлежат на оценка и коментар от главния инспектор". Така инспекторите признаха, че имат двоен аршин.

От отговорите на инспектората се разбра, че вече тече проверка дали председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е нарушил независимостта на апелативния спецсъд, като е назначил ревизия по делото "Иванчева". Тази проверка беше предизвикана от съдийската колегия на ВСС и би могла да приключи с отстраняването на Панов.

Тя е започнала на 20 декември. Законът определя двумесечен срок, който може веднъж да бъде удължен с месец. Т.е. най-късно до 20 март ще е ясно дали инспекторатът ще даде повод на ВСС да свали Панов от власт.

Преди дни той сезира прокурорската колегия на ВСС заради опита на четирима обвинители да осуетят проверката по делото "Иванчева". Панов би могъл да поиска и дисциплинарно производство срещу Ушев. 

Все още няма коментари

Още

Върховни съдии са под натиск по делото "Цумгейт"
Лозан Панов окончателно е глобен за неподадена дублираща имотна декларация

15.03.2019

802 1
Лозан Панов настоява за дисциплинарно дело срещу шефа на апелативния спецсъд

08.03.2019

1069 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×