facebook
twitter

България

И ДПС подкрепи теорията за поръчковия кибертероризъм

Йордан Цонев настоя длъжностни лица да понесат отговорност
559
 Илияна Кирилова
Йордан Цонев

Ден след като прокуратурата обяви, че хакерската атака срещу НАП е поръчкова, стана ясно, че същата хипотеза споделя и ДПС. „Разследването отива в една посока, че най-вероятно това е или политическа, или бизнес, или друга поръчка“, обяви депутатът от движението Йордан Цонев пред Нова телевизия. Партията на Ахмед Доган беше намесена косвено в скандала, тъй като разследващите съобщиха, че обвиненият за НАПлийкс Кристиян Бойков е правил справки по ЕГН за депутата и бизнесмен Делян Пеевски и за консултантска фирма, свързана с него.

„Ако е вярно, че при декриптирането на компютъра на Кристиян Бойков има папка „Търсене за Бивол“, както твърди прокуратурата, нали се сещате, че това не е за селския бик ?! Това значи, че някой е поръчал да се търси нещо за него“, твърди Йордан Цонев. Пред бТВ Асен Йорданов от разследващия сайт отрече да познава когото и да било от фирмата на Кристиян.

Цонев подчерта, че данните от НАП не са опазени качествено и затова ДПС ще питат вицепремиера Томислав Дончев като отговорен доскоро за електронното правителство. „Ние знаехме, че това е Дончев и с изненада научихме, че той е прехвърлил тези правомощия на Марияна Николова. Прочетох някъде, че мотивите са „тъй като при нея имало свободни компетентности”. При Дончев всички компетентности ли са заети?", запита той. Депутатът похвали изпълнителната власт и разследващите органи за тяхната „много бърза реакция“ на пробива. В същото време предупреди, че след приключването на активната фаза на разследването ДПС ще проведе „поредица от политически действия“. По думите му „покрай тази атака стана ясно, че България е незащитен двор по отношение на киберсигурността и съответните длъжностни лица трябва да понесат своята отговорност“.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Експертиза блокира делото на НАП срещу глобата за теча на данни

20.09.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2474 2
НАП: Имате 12 дни да оправите грешки в данъчните декларации

18.09.2020

776 1
Позицията на председателя на НС Цвета Караянчева се разклати

17.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

27541 100

Коментари

Нашенец

Истинско откровение беше позицията по повод закупуването на американските изтребители. Той каза че това е инвестиция в промешлеността на САЩ заради това, че участвали в защитата на страната ни. 

Да бърка инвестиция с дарение е в стила на ДПС, когато става въпрос за придобиване от тяхна страна на държавни имоти. Изглежда и те работят за индулгенция на техния лидер чрез дарения за икономиката на задокеанските господари.

 

Strudel

А най-вероятната версия за НАП лийкс - че базата данни е изнесена от човек, който има разрешен и регламентиран достъп до системата, не съществува дори като работна хипотеза /разбирай Информационно обслужване и МишоК/.

Според криминалните специалисти когато стане убийство в едно семейство първия заподозрян е оживелия съпруг, а не някой, който може да е влязъл през прозореца.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Това ми напомня, че през 2013 г., тогавашният председател на ДПС окачестви "Костинбродската афера" като "национална измяна".

Влез или се регистрирай за да коментираш