facebook
twitter

България

"Граф Игнатиев" пак ще се разкопава

Този път причината е замяната на "перките" с колчета
2073

Повторно разкопаване и преправяне на вече ремонтирани участъци се очертава в рамките на вече легендарния ремонт на столичната улица „Граф Игнатиев”. Чугунени боларди или колчета вероятно ще заменят „перките на акули“ по нея, стана ясно от изявление на главния архитект Здравко Здравков, цитирано от БГНЕС. Подобни колчета имаше и преди реконструкцията, започнала през май м.г.

„Проучваме като възможни решения чугунени боларди с височини 40 и 60 см. Търсим възможност за създаване на друг тип ограничители, свързани с историческото наследство на София. В момента, в който имам мостри, ще ги представя пред комисията по архитектура, за да се вземе окончателно решение“, заяви Здравков. Той допълни, че като друга опция проектантът на „Графа” – бюрото А.Д.А, е предложил да се поставят кабъри от неръждаема стомана. Те обаче били ниски около 5 см, поради което идеята била отхвърлена от СДВР. При сняг кабърите нямало да се виждат и отново щяло да има опасност за пешеходците.

„Съгласно Закона за движение по пътищата има изискване за физическо разграничаване на трамвайното трасе от пешеходната зона. Освен че върви по трасе, трамваят има своя динамичен габарит. Той е 30 см от крайната му проекция. В тази зона не трябва да минават пешеходци. Водещият критерий при избора на тези ограничители ще бъде безопасността и да е ясно къде е трасето на пешеходците и на превозното средство“, заяви Здравков. Очаква се премахването на перките да се случи до края на месеца и едновременно с това да се монтират новите ограничители.

До решението за махане на гранитните блокове по „Графа” се стигна след серия от инциденти с минувачи. Работещи в района разказваха, че тези случаи са ежедневие, тъй като „перките на акула” са със същия цвят като настилката и се сливат с нея.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ремонтиран преди 10 г. мост в София се затваря отново

20.06.2019

Емил Василев

12
"Младост" пак протестира срещу хотел в зелена площ
Шефът на "Чистота Искър" е сменен, но договорът с Гайтански остава

20.06.2019

Емил Василев

17

Коментари

Хулиган

"Освен че върви по трасе, трамваят има своя динамичен габарит. Той е 30 см от крайната му проекция..." заяви Здравков.

Тази калинка няма начин да не е ходила на опреснителни курсове, заедно с Цецо...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/11/27/graf-ig...

ablepsia

Стига фандъчене и иво-пантелеевчене!

#НАПРАВЕТЕТРОТОАРИБЕ!!!

ОСТАВКА И СЪД!

Augereau

Оф, с тия твоите тротоари, пак ли?

 

Когато имаме само пешеходно или споделено (пешеходци + превозни средства) пространство, тенденциите (от последните десетина-двайсет години) са всичко да е на едно ниво и без бордюри, перки, парапети, паравани и всякаква  тръбна мебел. По-красиво, по-удобно и и вероятно по-безопасно. Разбира се, тук говорим най-вече за пространства с не особено голям трафик на превозни средства (т.е. без автомобили, само градски транспорт) и най-често  в историческите центрове на градовете. 

 

Излезте малко от тая кочина и се огледайте как се прави в приятните градове по света. 

Иначе ремонтът на Графа е потресаващ като цяло, това е очевидно. 

Evasion

Браво на Данчето! Здраво пипа, безкомпромисно! Ако трябва и 100 оптимизации на ремонта ще се направят, но да стане добре!

Evasion

Бзззззз...

GrH

Предполагам, че и предложението за 60-сантиметровите боларди ще бъде отхвърлено от бдителните служители на полицейщината и реда, по същата причина - когато натрупа сняг от метър, метър и петдесет, болардите ще бъдат абсолютно невидими в преспите, което крие опасност някой скиор по Гафа да прелети неочаквано пред трамвайната шейна, което пък може да доведе до повишена опасност от лавини. Ясно е, ако следваме логиката на блюстителите от КАТ, че най-добрият вариант е изграждане на дву-, триметрова тухлена стена с реотани по нея, които да топят при нужда преспите. Не виждам защо нещо толкова елемнтарно за КАТ не може да се разбере вече цяла година в тая Столична община😕

Здравка
снимка на Здравка

Графа преди ремонта имаше един кусур, общ за всички родни търговски улици - грозни и разностилни рекламни табели. Провинциалистка съм, прощавайте. Харесвам тази улица, т.е. харесвах я, каквато си беше, заедно с пазарчето. Като ви чета и гледам снимките на ''Спаси София'' се чудя това дъното ли е, или може още по зле. Разбирам че в градинката на''Св. Седмочисленици'' мокетните плочки няма да ги сменят. Сега кметицата ви се ежи, че ще глобява за ремонта на градинката до СУ. Ами това точещо се с месеци безобразие на ''Граф Игнатиев'' какво ще го правят управляващите София?  Ще си връщат рушветите, че да тръгне най-после работата, или всичко приключва с обвинителния акт на бушона Крусев.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×