Медия без
политическа реклама

Градският транспорт в София ще погълне рекордните 527 млн. лв. през 2024 г.

Автобусите, трамваите и тролеите ще изминат с 4 на сто повече километри спрямо 2023 г.

15 Март 2024
Градският транспорт в София ще пропътува 65 млн. км през 2024 г.
Илияна Димитрова
Градският транспорт в София ще пропътува 65 млн. км през 2024 г.

Столична община ще похарчи рекорден бюджет за градския транспорт през 2024 г. - 527 млн. лв. Това стана ясно при представянето на икономическата рамка на обществения превоз в София, направено от зам.-кмета по финансите Иван Василев, по транспорта Илиян Павлов и от зам.шефа на ресорната комисия в общинския съвет Андрей Зографски от ПП/ДБ/"Спаси София". С ръста на бюджета градският транспорт в столицата ще измине 65 млн. км., което е с 4 на сто повече в сравнение с 2023 г. Увеличението ще се изразява в по-уплътнени разписания по различни линии, от които Зографски изрично посочи трамвай №5. По-голямата издръжка включва и 37 милиона лева за увеличените с 15 на сто заплати на работещите в общинските транспортни фирми. "Заплатите на работниците в ресора са подсигурени", гарантира Павлов. Зографски коментира, че срещу това очакванията са дружествата да предоставят по-добра услуга на пътуващите.  

527-те милиона за транспорта на София ще дойдат по три направления. 183 млн., или 35 на сто от общата сума, трябва да осигурят ЦГМ и транспортните фирми от продажбата на карти и билети, без увеличение на цените. Зам.кметът Павлов поясни, че заложената сума е увеличение на приходите от превозни документи спрямо 2023 г., без да поясни с колко. Зографски допълни, че през 2023 г. ръстът на продадените карти и билети е достигнал 30 на сто в сравнение с 2022 г. и че се надява тенденцията да продължи, тъй като общината работи за увеличаване на скоростта на наземния превоз. "Предвиждаме да увеличим коридорите само за него. Това означава нови бус ленти и ограничени трамвайни трасета. Виждаме, че линии, които се движат по-бързо от автомобилите - трамваите 5,7,22, са изключително използвани. Предстои да въведем още линии и да подобрим качеството по съществуващи с пуснането на повече превозни средства", поясни Зографски. Илиян Павлов добави, че увеличение на приходите са заложени и от контрола на гратиса и на паркирането. 

Други 189 милиона, или 36 на сто от бюджета, ще бъдат осигурени от бюджета на Столична община. Останалите 29 на сто - 155 млн. лв, ще дойдат от държавния бюджет. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата