Медия без
политическа реклама

Гешев пробва за втори път да съди Никола Минчев за клевета

Делото му срещу Атанас Славов пък беше спряно заради депутатския имунитет на бившия министър

След като беше уволнен като главен прокурор миналия юни, Гешев прескочи официално в политиката. Ще участва и на предстоящите избори с регистрацията на "Партия на българските жени", която през 2001 г. предостави регистрацията си на Симеон Сакскобургготски, за да може да участва в парламентарните избори тогава.
БГНЕС
След като беше уволнен като главен прокурор миналия юни, Гешев прескочи официално в политиката. Ще участва и на предстоящите избори с регистрацията на "Партия на българските жени", която през 2001 г. предостави регистрацията си на Симеон Сакскобургготски, за да може да участва в парламентарните избори тогава.

Бившият главен прокурор и новоизпечен политик Иван Гешев е подал за втори път тъжба срещу зам.-председателя на парламента Никола Минчев (ПП.ДБ), научи "Сега". По тъжба вървят наказателните дела от частен характер за обида и клевета. В тях тъжителят е обвинител, а прокуратурата не участва. Гешев се е почувствал наклеветен заради казаното от Минчев, че изглежда, че е свързан с групата на Мартин Божанов - Нотариуса. След убийството на Божанов, което беше извършено в края на януари, се заговори за ролята му на съдебен брокер. В парламента беше създадена нарочна комисия, която да проучи казуса и влиянието на Нотариуса в съдебната власт. Тя се оглавява точно от Минчев. Напоследък обаче комисията изглежда, че работи на празни обороти и без особен смисъл. Миналата седмица Гешев беше изслушан от депутатите, но обясненията му не хвърлиха светлина върху сенчестите процеси в системата.

Точно по време на заседанието на комисията Гешев обяви, че на Минчев трябва да му е неудобно да председателства, тъй като той го съди за клевета. Проверка на "Сега" тогава установи, че през февруари Гешев е пуснал тъжба срещу Минчев, но тъй като не е платил държавната такса от 12 лева, към момента на заседанието на комисията на 16 април, делото по нея вече е било прекратено. Ден по-късно, на 17 април, Гешев е депозирал в Софийския районен съд абсолютно същата тъжба срещу Минчев.

Минчев обаче има депутатски имунитет, от който трябва да се откаже, за да може това дело да върви.

Точно заради депутатски имунитет днес съдия Николай Урумов от Софийския районен съд спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър Атанас Славов. След като напусна министерския пост Славов се върна като депутат от ПП-ДБ. И това дело е заради изказване, свързано с Божанов. 

Заради постъпили секретни материали по делото заседанието днес беше закрито. Като свидетел беше призован и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, но той не дойде, тъй като е в планирана отдавна командировка в Перник, предаде БТА. Като свидетел бе призована и съдия Владислава Цариградска, която също не се яви. Вчера тя е получила съобщение от съда да не се явява, тъй като предстои делото да бъде спряно.

Златка Стефанова, адвокат на Славов, обясни пред медиите, че клиентът ѝ е поискал от съда делото да продължи, но в дейността на Народното събрание не е предвидена възможност за сваляне на депутатски имунитет по дела от частен характер, а само по такива от общ характер (по които прокуратурата поддържа обвинението). 

Според нея подобна възможно може да се регламентира законово. "Днес се демонстрира, че дори да желаят делото да се разгледа, депутатите не могат да постигнат това, поне съдебната практика е такава", добави защитникът. Тя посочи още, че Славов не се притеснява от делото, а думите, заради които Гешев го съди, всъщност са базирани на изказване на Сарафов. През февруари той каза, че "има едно име, което излиза "пред скоби" и при двата кръга (на Нотариуса и на Пепи Еврото, б.а.) и това е на бившия главен прокурор, той е свързан и с двата кръга. Името му излиза като информация". Гешев обаче не съди Сарафов.

Адвокат Стефанова обясни още, че по делото са постъпили секретни материали от НСО, както и отговор от Първо Районно управление на МВР в София, че при тях няма информация, подадена от охраната на Иван Гешев, че е следен.

"Има информация, потвърдена, че съм проследяван от лица, свързани с Мартин Божанов – Нотариуса. Тя е с гриф "класифицирана информация", поради това делото беше закрито за журналисти. Толкова за това колко познавам Нотариуса и колко съм свързан с него", каза Гешев. По думите му НСО са потвърдили конкретната информация, както и е приложена справка на служител на МВР към онзи момент. Гешев добави, че е бил следен в периода, когато е бил заместник-главен прокурор. Това той обясни и пред парламентарната комисия "Нотариуса".

Заради изказвания, свързани с Нотариуса, Гешев съди и бившият вътрешен министър, а сега адвокат Емануил Йорданов. Този процес е насрочен за 3 юни.

Още по темата