Quantcast
ГЕРБ отказа 5 лв. по-високо обезщетение за безработица | СЕГА
facebook
twitter

България

ГЕРБ отказа 5 лв. по-високо обезщетение за безработица

От 1 октомври безработните ще получават минимум 12 лв. на ден от НОИ, реши окончателно парламентът
405
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

ДПС и БСП се съюзиха с искане минималното дневно обезщетение за безработица да се вдигне малко повече от планираното от ГЕРБ, но управляващите твърдо отказаха да склонят на по-високата сума. Така от 1 октомври най-ниското обезщетение за безработица ще бъде 12 лв. на ден, реши окончателно Народното събрание. Това означава, че другия месец най-ниската сума от общественото осигуряване за безработен ще е 264 лв.

Минималното обезщетение за безработица е 9 лв. от 2018 г., а преди това години наред ГЕРБ го държеше на 7.20 лв. с мотива, че хората не трябва да лежат на осигурителния институт, а да се хващат на работа. Тази година обаче много хора останаха принудително без работа, пазарът на труда се сви, а държавата не реагира на възникналата криза и продължи да наказва безработните. Едва от 1 октомври се въвежда и друга промяна, от която имаше голяма нужда през пролетта - хората, които за втори път остават без работа в рамките на 3 години, ще имат право на подкрепа по-дълго време - седем месеца вместо досегашните четири.

По време на дебатите БСП и ДПС предложиха сумата да стане поне 17 лв., защото така ще надхвърли линията на бедност, но ГЕРБ не ги подкрепи. "Предложението не изисква кой знае какъв финансов ресурс. С 1 млрд. лв. е подсигурен фонд "Безработица" с решение на Народното събрание", изтъкна Хасан Адемов (ДПС). Двете промени ще струват само 14 млн. лв. до края на годината. Очаква се от минималното обезщетение за безработица да се възползват 30-33 хиляди души средномесечно, а втората промяна да засегне 13-15 хил. души. ГЕРБ не защити своето предложение въпреки репликите на опозицията, че 12 лв. изглежда като произволно число.

Само след месец въпросът отново ще е на дневен ред, тъй като размерът на обезщетението се определя ежегодно с бюджета на държавното обществено осигуряване, т.е. гласуваната днес промяна е в сила само до края на годината.

ГЕРБ не прегърна и друга антикризисна промяна, предложена от опозицията - тази година за трудов стаж да се признават 60 дни неплатен отпуск вместо 30, както е по принцип. Така и по тази линия хората, принудени да ползват неплатен отпуск, ще бъдат в губеща позиция.

 

ЗА БОЛНИЦИТЕ

Днес депутатите окончателно приеха и промените в бюджета на здравната каса за тази година, които ще позволят НЗОК да изплати на болниците 75 млн. лв. надлимитна дейност, извършена през 2015 и 2016 г. Такава възможност съществува благодарение на намаления обем работа в лечебните заведения във връзка с коронавируса, а допълнителното плащане ще позволи глътка въздух в бюджетните им неволи.

Все още няма коментари

Още

Здравният бюджет ще надхвърли 5 млрд. лв. догодина

17.10.2020

243 1
Последно: Увеличението на пенсиите ще е само 5%

17.10.2020

40767 39
Работодател получава обезщетение при дисциплинарно уволнение

Влез или се регистрирай за да коментираш